Σαμαράς και Βενιζέλος στον απόηχο του Παρισιού και της παράτασης

Με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, συναντάται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο της μη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της τρόικας στο Παρίσι, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να συζητούν για όλα τα ενδεχόμενακαι τη στάση που θα τηρήσει η ελληνική πλευρά από εδώ και πέρα.

Παρόντες στη συνάντηση είναι οι υπουργοί Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο εξέτασης παράτασης του Μνημονίου. Κάτι το οποίο βρίσκει σύμφωνο και την Γερμανία. Η επέκταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα θα βρεθεί στο επίκεντρο και του σημερινού Euroworking Group στις Βρυξέλλες, στο οποίο η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Τάσο Αναστασάτο και τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Σταύρο Παπασταύρου.

Το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν έχουν καταλήξει ακόμη και πλέον είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να περάσει ο Δεκέμβριος χωρίς συμφωνία, οδηγεί στην τεχνική επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος του EFSF.

Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση όπως έγινε γνωστό διά στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, δέχεται μόνο "παράταση τεχνικής φύσεως για ένα μήνα".

Προβληματισμός στην κυβέρνηση

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές μεταξύ ΔΝΤ και της ελληνικής πλευράς υπήρξε σύγκλιση σε πολλά θέματα, ωστόσο οι αιτιάσεις στο δημοσιονομικό κενό είχαν ως αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί συμφωνία.

Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί θα καλυφθούν χωρίς να είναι απαραίτητη η λήψη δημοσιονομικών μέτρων και επικαλείται τα δύο προηγούμενα χρόνια, όταν πάλι υπήρχε διαφωνία, αλλά τελικά η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της όπως πιστοποιούν τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2013 και 2014 που μάλιστα επιτεύχθηκαν νωρίτερα από τις προβλέψεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η κυβέρνηση θα επιμείνει προκειμένου να υπάρξει μία συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές που να μην επιβαρύνει την ελληνική κοινωνία και να μην υπονομεύει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της οικονομίας η οποία ανέκαμψε και έχει ήδη μπει σε φάση ανάπτυξης μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Στόχος είναι πάντα μία συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου ή σε κάθε περίπτωση πριν από την προεδρική εκλογή και χωρίς να υπάρξει εμπλοκή στις υποχρεώσεις της χώρας.

Η κυβέρνηση όμως λαμβάνει υπόψη της και την εσωτερική πολιτική κατάσταση και ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να περάσει από την Βουλή. Επίσης ότι έχει μπροστά της την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και μία δύσκολη συμφωνία θα επιβαρύνει το πολιτικό περιβάλλον με δεδομένο μάλιστα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στην θέση της για πρόωρες εκλογές.

Η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας προκαλεί προβληματισμό στο εσωτερικό των κοινοβουλευτικών ομάδων της συμπολίτευσης με αρκετούς βουλευτές να μην αποκλείουν πλέον απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις. Είναι δε κοινή πεποίθηση ότι οι δανειστές δεν τηρούν τις δικές τους δεσμεύσεις με πρώτη την απόφαση του Νοεμβρίου του 2012 για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Είναι αρκετοί δε οι βουλευτές που εκτιμούν ότι η τρόικα δεν διαπραγματεύεται απλώς με την κυβέρνηση αλλά στέλνει μηνύματα και προς την αξιωματική αντιπολίτευση.