Παρίσι και εσωτερικά μέτωπα πονοκέφαλος για το Μαξίμου

Τον τρόπο με τον οποίο θα διαχειριστούν μια ενδεχόμενη συμφωνία στο Παρίσι όσο και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, αναζητούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα βλέμματα των κυβερνητικών στελεχών βρίσκονται στραμμένα στο Παρίσι, όπου και ναι μεν προεξοφλείται συμφωνία με την τρόικα, ούτως ώστε να επιστρέψει στην Αθήνα, ωστόσο αυτή θα είναι οδυνηρή.

Έχοντας ανοιχτά τα μέτωπα του δημοσιονομικού κενού, το οποίο η τρόικα ανεβάζει με την ελληνική πλευρά να μην αποδέχεται μέχρι στιγμής τις αιτιάσεις των δανειστών, το ασφαλιστικό, το εργασιακό και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, την άρση του μειωμένου ΦΠΑ αλλά και τις τεκτονικές μετακινήσεις στο εσωτερικό του κυβερνητικού εταίρου της Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίες εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη σταθερότητα του κυβερνητικού συνασπισμού, στο Μαξίμου στρέφουν την προσοχή τους στην διαχείριση της συμφωνίας του Παρισιού.

Τα όποια μέτρα αποφασιστούν τελικά για να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα επιχειρείται από το κυβερνητικό επιτελείο να παρουσιαστούν ως άμεσα εξαρτώμενα από ήδη ψηφισμένα μέτρα που αποτελούν ισχύοντες νόμους του κράτους.

Ωστόσο, έντονος είναι ο προβληματισμός στο Μαξίμου για την περίπτωση που τα νέα μέτρα θα χρειαστεί να έρθουν με τη μορφή καινούργιου νομοσχεδίου στη Βουλή, καθώς η κατάσταση στο ΠΑΣΟΚ με τις φυγόκεντρες δυνάμεις και τον εσωτερικό διχασμό μπορεί να μετατρέψει τη διαδικασία της ψηφοφορίας σε βόλτα σε... ναρκοπέδιο.

Από την άλλη η κατάσταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας εγκυμονεί επίσης κινδύνους, καθώς πολλοί βουλευτές εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για την νέα υποχώρηση που διαφαίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης στο Παρίσι. Η πολιτική κόπωση των βουλευτών είναι δεδομένη και γνωστή στο Μαξίμου που θα ξεκινήσει νέο γύρο "μασάζ" για την αποφυγή τυχόν διαρροών.