Η συμμαχία Τζάκρη – ΣΥΡΙΖΑ και οι 121

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι σχεδιασμοί της Κουμουνδούρου για ανακοπή των προσπαθειών της κυβέρνησης για την εξασφάλιση των 180 βουλευτών σε ότι αφορά την προεδρία της Δημοκρατίας. 

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με την ανεξάρτητη βουλευτή, Θεοδώρα Τζάκρη αποτελεί ουσιαστικά προάγγελο κινήσεων από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που από ότι φαίνεται το "μπρα ντε φερ" με την κυβέρνηση θα είναι σκληρό.

Το φλερτ Τζάκρη – ΣΥΡΙΖΑ προϋπήρχε καιρό, με την πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, η οποία αποχώρησε μετά τη μετωπική σύγκρουση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, να μην έχει κρύψει την πρόθεσή της να συμπαραταχθεί με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο στην Κουμουνδούρου περίμεναν το κατάλληλο "timing" με την παράλληλη κάμψη των όποιων εσωκομματικών αντιρρήσεων για το κλείδωμα και την επισημοποίηση της συμφωνίας.

Στο ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ότι οι πολιτικές επαφές και τα πηγαδάκια των "στρατηγών" του Αντώνη Σαμαρά έχουν αυξηθεί με τις πρώτες "συμμαχίες" του Μαξίμου να έχουν αρχίσει να αχνοφαίνονται, όπως στην περίπτωση Μελά, ο οποίος μάλιστα προέρχεται από την ΚΟ των ΑΝΕΛ που στο συνέδριο συμφώνησαν κατά τα άλλα ομόφωνα ότι θα καταψηφίσουν την επιλογή Σαμαρά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με τις χθεσινές επαφές θέλησαν να καταστήσουν σαφές στην κοινή γνώμη το προβάδισμα που ισχυρίζονται ότι έχουν στη μάχη για την προεδρική εκλογή, τονίζοντας για μία ακόμη φορά ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατ' αυτόν τον τρόπο η κ. Τζάκρη αποτελεί την πρώτη συμμαχία που καταφέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη δημιουργία ευρύτερων συμμαχιών με διττό στόχο. Αρχικά την αποτροπή συγκέντρωσης των απαιτούμενων 180 βουλευτών που επιχειρεί η κυβέρνηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, και εν συνεχεία την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας όταν ανακοινωθεί η προσφυγή στις κάλπες.

Σε αυτό το σημείο ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι τουλάχιστον προς το παρόν, η συμφωνία με τη βουλευτή Πέλλας δεν συνεπάγεται αυτομάτως και τη συμμετοχή της στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.