Σε κατάσταση νευρικής κρίσης το ΠΑΣΟΚ

Πολεμικό είναι πλέον το κλίμα που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ, με την Χαριλάου Τρικούπη να βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κρίσης. Βενιζελικοί και Παπανδρεϊκοί βρίσκονται στα χαρακώματα με τους υποστηρικτές του Γιώργου Παπανδρέου να ετοιμάζουν πιο επιθετικές κινήσεις, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στην ηγεσία του κόμματος.

Η κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να στείλει επιστολή προς την ηγεσία του κόμματος άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Η Χαριλάου Τρικούπη επιχείρησε αρχικά να μην σηκώσει το γάντι της αντιπαράθεσης κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη των εξελίξεων με την τρόικα και την αγωνιώδη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να έρθει σε συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ωστόσο οι υποστηρικτικές δηλώσεις δύο μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος προς τον Γ. Παπανδρέου-του Θάνου Μωραΐτη και του Φίλιππου Σαχινίδη-είχε ως αποτέλεσμα να βγουν μαχαίρια.

Κείμενο άτυπης ενημέρωσης που κυκλοφόρησε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ,, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού έστω και αν δεν κατονομάζεται. Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται μνεία στις "αθλιότητες της 1ης Σεπτεμβρίου στο Ζάππειο" και προστίθεται ότι ο κ. Βενιζέλος προέβη σε κινήσεις ενότητας, προκαλώντας συναντήσεις με τον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Σημίτη, στις οποίες ανταποκρίθηκε ο Κ. Σημίτης "με τον καλύτερο τρόπο", αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ο κ. Παπανδρέου δεν ανταποκρίθηκε στην κίνηση ενότητας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Η ίδια εμπειρία, όπως αναφέρεται, υπήρξε και στις ευρωεκλογές, όταν κάποιοι, οι οποίοι δεν κατονομάζονται, "στήριξαν άλλα κόμματα ή αδρανοποιήθηκαν και περίμεναν την εκλογική καταστροφή του ΠΑΣΟΚ και της Παράταξης, αλλά αυτή δεν ήλθε". Κι αυτό, επισημαίνεται, "ανέβαλε ορισμένες κινήσεις για κάποιους μήνες".

Όπως, επίσης, αναφέρεται, τα ζητήματα που σχετίζονται με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης, έχουν συζητηθεί στα όργανα του Κινήματος και δεν είναι δυνατό να ανακυκλώνονται αυτά τα ζητήματα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή η προσπάθεια συνδέεται με μια στρατηγική που στόχο έχει να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ "ουρά του ΣΥΡΙΖΑ", στρατηγική η οποία "έχει απορριφθεί, υπό οποιαδήποτε εκδοχή κι αν έχει προταθεί".

Σχετικά με τον Γ. Παπανδρέου επισημαίνεται ότι η άποψή του έχει διατυπωθεί και από άλλους, συζητήθηκε σε όλα τα επίπεδα και δεν υιοθετήθηκε. Δεν είναι δυνατό, τονίζεται, να επανερχόμαστε διαρκώς στα ίδια θέματα και "δεν υπάρχει χειρότερη επιλογή για τη χώρα την περίοδο αυτή από το να δημιουργείς προβλήματα αμφισβήτησης της οργανωτικής υπόστασης, της εκπροσώπησης και του πολιτικού προσανατολισμού του ΠΑΣΟΚ".

Μωραϊτης:  Η αποτυχία της Ελιάς δεν δίδαξε σε κανέναν τίποτα;

Λίγο πριν ο πρώην υφυπουργός των κυβερνήσεων του Γιώργου Παπανδρέου, Θάνος Μωραΐτης εξέφρασε την αντίθεσή του με το εγχείρημα του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη ΔΗΠΑΡ, ο οποίος τάχθηκε ουσιαστικά στο πλευρό του κ. Παπανδρέου.

Ο κ. Μωραΐτης χαρακτήρισε τις προτάσεις Παπανδρέου ως έκφραση αγωνίας για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να τεθούν όλα "από την αρχή" - θέσεις, φυσιογνωμία, στρατηγική και ηγεσία.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβει την αντίθεσή του με το εγχείρημα του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη Δημοκρατική Παράταξη και υποστηρίζει ότι στόχος για κάποιους είναι "ένα μικρό, φοβικό ΠΑΣΟΚ και ένα απολίτικο κομματίδιο με μανία κυβερνητισμού".

"Δεν είναι δυνατόν να μην αντιλαμβανόμαστε τα λάθη και να μην τα διορθώνουμε. Άραγε, η αποτυχία της Ελιάς δεν δίδαξε σε κανέναν τίποτα; Κάτι σημαίνει όταν κάποιος απευθύνει συνεχώς προσκλητήρια και αποτυγχάνει.

Σχήματα με απολίτικες συμφωνίες κορυφής, με αναδιάταξη κολλητών και φίλων δεν συνιστούν παράταξη. Και βέβαια με αμφισβητούμενες διαδικασίες, με τη βάση εντελώς απούσα. Όλα αυτά οδηγούν σε ένα μικρό, φοβικό ΠΑΣΟΚ, το οποίο μπορεί τελικά για κάποιους να είναι ο στόχος: ένα απολίτικο κομματίδιο, με μανία κυβερνητισμού, που θα έρθει στα μέτρα τους ώστε να διαπραγματεύονται καρέκλες και ρόλους με ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ", όπως σημειώνει.

Σαχινίδης: "Ναι" στην πρόταση Παπανδρέου

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Μωραΐτη κινήθηκε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν βουλευτής του κόμματος, Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πρότασης του κ. Παπανδρέου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ανακοίνωση πυο εξέδωσε ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Το ΠαΣοΚ εξέφρασε για δεκαετίες το μεγαλύτερο μέρος των προοδευτικών δυνάμεων και πολιτών της χώρας.
Το 2010 προέταξε το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό, αναλαμβάνοντας μόνο του ευθύνες που δεν του αναλογούσαν.

Όπως έχω, κατ' επανάληψη, τονίσει τα τελευταία δύο χρόνια, τα διδάγματα της κρίσης επιβάλλουν τον επαναπροσδιορισμό της Ελληνικής Σοσιαλδημοκρατίας μέσα από ένα ανοικτό συνέδριο, όπου θα επανεξεταστούν θέσεις, προγράμματα και πρόσωπα.

Η πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν ξανά φωνή οι πολίτες, που μας έχουν στηρίξει και εμπιστευτεί αλλά τώρα έχουν αποστασιοποιηθεί από το ΠαΣοΚ και τις τρέχουσες διεργασίες.

Δίνει προοπτική για την επόμενη μέρα των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, σέβεται τις προτεραιότητες της χώρας και ανταποκρίνεται στην ανάγκη χάραξης ενός οδικού χάρτη για την περίοδο μετά την κρίση".
Βελλίδειο: Ανοικτή εκδήλωση υποστηρικτών του Παπανδρέου

Στο μεταξύ την πρώτη τους ανοικτή εκδήλωση οργανώνουν οι οπαδοί του Γιώργου Παπανδρέου, δίνοντας νέα τροπή στα εσωκομματικά ζητήματα του κόμματος.

Με όχημα την "Πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός προοδευτικού δικτύου", οι νεολαίοι του Γιώργου Παπανδρέου θα πραγματοποιήσουν την πρώτη τους συγκέντρωση στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου.

Η πρόσκληση της εκδήλωσης κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Το σχετικό βίντεο απευθύνει κάλεσμα σε όσους επιθυμούν να διαμορφώσουν ένα ανθρώπινο δίκτυο σε κάθε γωνία της Ελλάδας απέναντι στις πολιτικές του σήμερα.