Βενιζέλος: Δεν είναι απλή, είναι ολική διαπραγμάτευση

Η συνάντηση της Τρίτης με την τρόικα στο Παρίσι είναι ένα βήμα πιο κοντά προς το τέλος της διαπραγμάτευσης, που δεν είναι μια απλή διαπραγμάτευση για την καταβολή της τελευταίας δόσης του προγράμματος και του δανείου, αλλά η ολική διαπραγμάτευση για το τέλος του προγράμματος και το άνοιγμα της νέας σελίδας, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είμαστε σε καλό δρόμο, ότι οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες, αλλά και ότι θα βρεθεί μια λύση, και αυτή θα βρεθεί πριν προκύψουν ανάγκες, και πάντως σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Βενιζέλος τονισε ότι "θέλουμε απόφαση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου", ότι "αυτός είναι ο πρώτος στόχος ή εν πάση περιπτώσει μέχρι το τέλος της χρονιάς" και πρόσθεσε πως "μπορεί να υπάρξουν τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες θα κανονιστούν μετά, αλλά πολιτική απόφαση θα ληφθεί πριν". "Αυτό νομίζω ότι είναι κοινώς αντιληπτό και αποδεκτό", υπογράμμισε.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν αλλαγές στο ασφαλιστικό ή στο εργασιακό, υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα που είναι ενοχλητικά για τους πολίτες και ότι "αυτή είναι μια θεμελιώδης απόφαση που έχουμε πάρει και από την οποία δεν πρόκειται να απομακρυνθούμε". "Δεν μιλάμε για δημοσιονομικά μέτρα", τόνισε. "Δεν μιλάμε για μέτρα στο ασφαλιστικό τα οποία είναι πέραν της υφιστάμενης νομοθεσίας, για έναν απλό λόγο: Η υφιστάμενη νομοθεσία δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί πλήρως, δεν μπορούμε κάθε λίγο και λιγάκι να παίρνουμε επιμέρους μέτρα στο ασφαλιστικό, χωρίς αναλογιστικές μελέτες και χωρίς να έχουμε την πλήρη ανάπτυξη ενός ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου που έχει μια δυναμική", διευκρίνισε.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η συνάντηση στο Παρίσι είναι μια πολύ καλή διαδικασία που "εμείς είχαμε προτείνει γιατί ο συμβολισμός είναι πιο φιλικός και πιο ελαφρύς και η πολύ συχνή παρουσία της τρόικας στην Αθήνα δεν ήταν ό,τι καλύτερο". Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι υπάρχουν οι διαδικασίες οι θεσμοθετημένες, δηλαδή το Euro Working Group που προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του Eurogroup και ότι από εκεί θα προκύψουν οι αποφάσεις με την τεχνική, τη θεσμική έννοια του όρου. "Θα επιστρέψει και η τρόικα στην Ελλάδα αλλά αυτό μπορεί να έχει πολύ σύντομη διάρκεια, είναι απλώς η επικύρωση μιας διαπραγμάτευσης που γίνεται τηλεφωνικά, με αλληλογραφία, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες". Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν μιλά μόνο με την τρόικα και μόνο για τα συνήθη θέματα της τρόικας, αλλά μιλά για μια δέσμη πολύ σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον της χώρας, για να αναπνεύσει η πραγματική οικονομία και να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει.

Αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι το ΔΝΤ διεκδικεί τον σημαντικότερο δυνατό ρόλο, γιατί τα τελευταία χρόνια έχει μια ευκαιρία να ασχολείται με την Ευρώπη και ότι εν πάση περιπτώσει είχε και κάποιες θετικές όψεις για την Ευρωζώνη από πλευράς τεχνογνωσίας η συμμετοχή του. Σημείωσε ακόμα ότι "με το ΔΝΤ μπορούμε να βρούμε μια λύση που να είναι αμοιβαίως επωφελής και αξιοπρεπής". Στο ίδιο πλαίσιο είπε ότι "χρειαζόμαστε να έχουμε θώρακες αλλά θέλουμε και τα καλύτερα δυνατά επιτόκια γιατί μας ενδιαφέρει να κρατάμε το μέσο επιτόκιο του χρέους μας στο χαμηλότερο δυνατό σημείο".