Νέα συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου το απόγευμα

Με το βλέμμα στραμμένο στο αυριανό κρίσιμο ραντεβού των Παρισίων, συναντώνται το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να συζητήσουν όλα τα δεδομένα και τις κρίσιμες λεπτομέρειες της αυριανής συνάντησης από την έκβαση της οποίας θα κριθούν πολλά τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό πολιτικό μέτωπο.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης βρίσκονται σε οριακό σημείο. Ήδη η επιστροφή της τρόικας έχει καθυστερήσει αρκετά με αποτέλεσμα όλο αυτό να μεταφράζεται σε εσωτερικό πολιτικό κόστος για τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών, απέστειλε στην τρόικα ένα πακέτο διευκρινίσεων και επιχειρημάτων για τις δυνατότητες του νέου προϋπολογισμού του 2015, προκειμένου να καμφθούν οι δημοσιονομικές της αντιδράσεις για το δημοσιονομικό κενό των 2,5 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών αντιπροτείνει η δημοσιονομική πορεία και το δημοσιονομικό κενό να επανεξετασθούν μετά τον Μάρτιο, όταν και θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα από την εκτέλεση του Προϋπολογισμού 2015, καθώς εκτιμά ότι με την ανάπτυξη που θα πετύχει η ελληνική οικονομία το 2015 οι προβλέψεις της τρόικα θα ανατραπούν.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ολοκληρωθεί όλα έως τη συνεδρίαση του Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα στο κυβερνητικό επιτελείο αντιλαμβάνονται ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάθε άλλο παρά ευνοϊκό είναι το κλίμα. Η επιρροή του Βόλφγκανκ Σόιμπλε είναι μεγάλη και οι πολιτικές παρεμβάσεις στην οποίες είχε επενδύσει ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να αποδίδουν.

Ανησυχία και για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα έντονη είναι η ανησυχία που επικρατεί στον κυβερνητικό συνασπισμό και για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Η κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου να αμφισβητήσει απευθείας τον Ευάγγελο Βενιζέλο έχει σημάνει συναγερμό τόσο σε ΠΑΣΟΚ όσο και σε ΝΔ. Αυτό που φοβούνται τα επιτελεία και των δύο κομμάτων είναι μήπως τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου τραβήξει το "χαλί" στον κ. Βενιζέλο με αποτέλεσμα όχι μόνο να τιναχθεί ο κυβερνητικό συνασπισμός στον αέρα αλλά και οι διαπραγματεύσεις με τους ξένους δανειστές, όπως επίσης και το δημοσιονομικό πρόγραμμα, καθώς η χώρα θα μπει σε καθεστώς παρατεταμένης πολιτικής αστάθείας.