Economist: Η ανάκαμψη κινδυνεύει από την πολιτική αβεβαιότητα

Στον κίνδυνο “εκτροχιασμού” της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας λόγω των πολιτικών εξελίξεων αναφέρεται σε άρθρο του το περιοδικό The Economist.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δεν τα πηγαίνει καλά, “η ελληνική ανάκαμψη δείχνει προορισμένη να συνεχιστεί, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα”, με τις προβλέψεις της Κομισιόν να κάνουν λόγο για ανάπτυξη 2,9% το 2015, η οποία θα έρθει “από την υψηλότερη κατανάλωση των νοικοκυριών και τις επενδύσεις, καθώς η λιτότητα χαλαρώνει, καθώς και από την ώθηση των εξαγωγών”.

Ωστόσο, υποστηρίζει το περιοδικό, οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μπορεί να υπονομευθούν από την πολιτική αβεβαιότητα. “Η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Αντώνη Σαμαρά, η οποία απομάκρυνε τη χώρα από την άβυσσο μετά από δύο δύσκολες εκλογικές διαδικασίες το 2012, μπορεί να καταρρεύσει την επόμενη χρονιά, ακόμα και τον Φεβρουάριο”, σημειώνεται.

Οι δημοσκοπήσεις, σημειώνει ο Economist, δείχνουν ότι η επόμενη κυβέρνηση πιθανόν να έχει επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ, “ένα αριστερό κόμμα του οποίου οι πολιτικές θα τον έφερναν σε σύγκρουση με τις χώρες της Ευρωζώνης, και ειδικά τη Γερμανία”. Ήδη, τονίζεται, τα 10ετή ομόλογα που το καλοκαίρι είχαν υποχωρήσει κάτω από το 6%, έχουν αυξηθεί στο 8%, “καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το πολιτικό μέλλον της χώρας”.

“Τα θεμέλια της φετινής ανάκαμψης μπήκαν όταν ο κίνδυνος της Grexit απομακρύνθηκε. Αν οι ανησυχίες επιστρέψουν, η Grecovery σίγουρα θα επιβραδυνθεί”, καταλήγει το δημοσίευμα.