Ένταση και υψηλοί τόνοι για τον προϋπολογισμό της Βουλής

Ένταση επικράτησε χθες το βράδυ στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού του Σώματος για το έτος 2015 και τον οικονομικό απολογισμό του 2013.

Τα δύο σχέδια υπερψηφίστηκαν από την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, καταψηφίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή, ενώ η ΔΗΜΑΡ δήλωσε "παρών" και οι ΑΝ.ΕΛ., όπως και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, "λευκό".

Ως σημεία αντιπαράθεσης, δεν ανεδείχθησαν τόσο τα οικονομικά δεδομένα του απολογισμού και του προϋπολογισμού, όσο η "υποβάθμιση της Δημοκρατίας" για την οποία αλληλοκατηγορήθηκαν η κυβέρνηση με την αξιωματική αντιπολίτευση. Έτσι, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, στηλίτευσε για άλλη μία φορά την "κατάχρηση" εκ μέρους της κυβέρνησης, του μέτρου της προσφυγής σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και της συζήτησης νομοσχεδίων με κατεπείγουσες διαδικασίες, όπως επίσης και την υιοθέτηση βουλευτικών τροπολογιών "της τελευταίας ώρας".

"Εδώ εφαρμόζουμε πλήρως τον Κανονισμό" απάντησε από πλευράς του κατά το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. "Ίσως μπορώ να συμφωνήσω πως γίνεται μια κατάχρηση σ' αυτά τα ζητήματα - αλλά αυτό είναι θέμα να το συζητήσετε και με την κυβέρνηση". Όμως, "ο προϋπολογισμός είναι της Βουλής και όχι της κυβέρνησης ή του Προεδρείου. Δεν καταλαβαίνω γιατί τον καταψηφίζετε. Δεν εκτελέσαμε σωστά τον προϋπολογισμό του 2012; Δεν δημοσιεύονται όλες οι δαπάνες στη "Διαύγεια"; Γιατί καταψηφίζετε τον απολογισμό; Επειδή έφερε η κυβέρνηση Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου; Είναι προφανές πως δεν θέλετε τη συνεννόηση..." συμπέρανε για τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο κος Μεϊμαράκης.

Άδωνις Γεωργιάδης κατά ΣΥΡΙΖΑ

Από πλευράς ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός της εκπρόσωπος, 'Αδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε πως "το 2010 η χώρα χρεοκόπησε -και από τότε προσπαθούν διαδοχικές κυβερνήσεις να κρατήσουν όρθια τη χώρα στη ζώνη του ευρώ.

Και ασφαλώς σ αυτές τις έκτακτες συνθήκες που διανύει η χώρα, είναι πολύ λογικό ότι και το Κοινοβούλιο χρησιμοποιεί και έκτακτες διαδικασίες προβλεπόμενες απ' το Σύνταγμα".

Ο κ. Γεωργιάδης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για "υποκρισία", τονίζοντας πως την ώρα που στη Βουλή επικαλείται τη νομιμότητα των διαδικασιών, την καταπατά στις εσωκομματικές του διαδικασίες, "όπως προχθές στην Κεντρική του Επιτροπή, όπου τα λευκά δεν μέτρησαν ως νόμιμες ψήφοι, για να μην φανεί πως ο Αλέξης Τσίπρας έχασε τον έλεγχο της Κεντρικής Επιτροπής".

Σαφείς αιχμές κατά του Β' αντιπροέδρου της Βουλής, Γιώργου Καλαντζή, επεφύλαξε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υπαινισσόμενη στην ομιλία της πως ο κος Καλαντζής, με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής ελέγχου των δηλώσεων "πόθεν έσχες", διακίνησε στα μέσα ενημέρωσης, πληροφορίες περί "25 ελεγχόμενων βουλευτών, με δύο πολύ σοβαρές περιπτώσεις", προτού ενημερώσει την ίδια την Επιτροπή, για λόγους εντυπώσεων.

Επίθεση Κωνσταντοπούλου σε Τριανταφύλλο

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τριαντάφυλλου, επεχείρησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ισχυριζόμενη πως την ώρα που ο Α. Γεωργιάδης επιχειρηματολογούσε ενάντια στην αποστολή κοινοβουλευτικών στο Ισραήλ, για να ανακριθεί ο εκ των διαχειριστών στη λίστα Λαγκάρντ, Σάμι Μιονί, η Βουλή δαπανά πολύ μεγάλα ποσά για "προσωπικές σχέσεις συγκεκριμένων βουλευτών".

Χαρακτηριστικά, η κα Κωνσταντοπούλου υποστήριξε πως ο Κώστας Τριαντάφυλλος (ΠΑΣΟΚ), παρέθεσε προσωπικό δείπνο σε βουλευτές της COSAC (Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου και των εθνικών Κοινοβουλίων της Ε.Ε.), με χρήματα της Βουλής στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.

Αντιδρώντας, ο κος Τριαντάφυλλος καταλόγισε στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, "χυδαιότητα και συκοφαντία" και παρομοίωσε τον πολιτικό της λόγο με εκείνον της Χρυσής Αυγής.

"Η διαδικασία της COSAC ήταν στις 8 το πρωί, η κα Κωνσταντοπούλου ήρθε στις εντεκάμισι το μεσημέρι, παρενέβαινε διαρκώς στην ψηφοφορία με συνέπεια να γελούν όλοι οι συνάδελφοι βουλευτές - και την ώρα του γεύματος, μάζεψα τους νέους βουλευτές της COSAC σε ξεχωριστό τραπέζι. Αυτό που ήταν σχεδιασμός της Ελληνικής Προεδρίας, παρουσιάζει ως γεύμα δικό μου..." ανέφερε ο βουλευτής.

Επί της ουσίας των δύο σχεδίων, οι εισηγητές της συμπολίτευσης Κ. Σκρέκας (ΝΔ) και Δ. Σαλτούρος (ΠΑΣΟΚ), υπογράμμισαν το γεγονός, ότι ο προϋπολογισμός της Βουλής εξακολουθεί να μειώνεται ακολουθώντας τις περικοπές που επιβάλλονται στην κοινωνία συνολικά. "Οι αποζημιώσεις των βουλευτών καθώς και οι αποδοχές των συνεργατών τους μειώθηκαν δραστικά σε επίπεδο άνω του 37%, (σ.σ. σε σχέση με το 2009)" ανέφερε ο Κώστας Σκρέκας, αναφερόμενος στον απολογισμό του 2013 - ενώ για τον προϋπολογισμό του 2015, τόνισε πως είναι μειωμένος κατά 2 περίπου δις ευρώ.
"Η απλή ανάγνωση του προϋπολογισμού και του απολογισμού, αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι η χρήση των προβλεπόμενων πιστώσεων, γίνεται προφανώς, με φειδώ και υπευθυνότητα" ανέφερε ο Δ. Σαλτούρος.

Καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ τα δύο σχέδια

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τα δύο σχέδια, με τον εισηγητή του Δ. Γελαλή να υποστηρίζει πως οι μειώσεις του προϋπολογισμού, επικεντρώθηκαν κυρίως σε μειώσεις μισθών και λιγότερο στην περικοπή άλλων δαπανών.

Συγκρίνοντας τις προβλέψεις του 2015 με τον απολογισμό του 2013, ο κος Γελαλής σημείωσε πως "οι δαπάνες για έξοδα εκδηλώσεων και για λοιπές ειδικές αμοιβές, παραμένουν αυξημένες, όπως και οι δαπάνες για ταξίδια μελών του Κοινοβουλίου. Πολλά χρήματα εξακολουθεί να δαπανά η Βουλή (3,8 εκ. ευρώ) για μισθώσεις κτηρίων εκτός Βουλής.

Το 2013 η Βουλή μοίρασε επιχορηγήσεις συνολικού ποσού πάνω από 9 εκατομμύρια ευρώ, αλλά στην ιστοσελίδα της δεν βρήκαμε όλα τα νομικά πρόσωπα που επιχορηγούνται" ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ.

"Παρών" ψήφισε η Ασημίνα Ξηροτύρη για λογαριασμό της ΔΗΜΑΡ, "εκτιμώντας τη σημαντική προσπάθεια για τη μείωση και εξορθολογισμό των δαπανών".

Η βουλευτής πρότεινε περαιτέρω μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων και εξορθολογισμό του επιδόματος οργάνωσης γραφείου των βουλευτών, υποστηρίζοντας πως το επίδομα θα πρέπει να αφορά μονάχα τους βουλευτές της περιφέρειας.

"Δίνουμε λευκή ψήφο δηλώνοντας και την ανοχή μας στις προσπάθειες που κάνει το Προεδρείο και όλοι οι παράγοντες της Βουλής για τη μείωση των δαπανών" δήλωσε η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

"Ο απολογισμός του 2013 και ο προϋπολογισμός του 2015, δεν θα μπορούσαν να κινηθούν έξω από τα πλαίσια στα οποία κινείται ο κρατικός Προϋπολογισμός και την γενικότερη οικονομική κατάσταση. Και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, είναι γνωστό ότι καταψηφίζει όλους τους κρατικούς προϋπολογισμούς γιατί κινούνται σε αντιλαϊκή κατεύθυνση" δήλωσε ο Σπύρος Χαλβατζής.

"Οι προϋπολογισμοί της Βουλής όσο και του κράτους, πρέπει να έχουν έναν γνώμονα: Να μην φεύγει κανένα ευρώ και να πηγαίνει στις τσέπες των "ποντικών" ή, όπως έλεγε ο κ. Καραμανλής, των "νταβατζήδων", τους οποίους και η Αντιπολίτευση δεν ονομάζει" ανέφερε ο Γ. Νταβρής.