ΕΣΡ: Δεν ισχύει η αναλογική προβολή των κομμάτων στα ΜΜΕ

Το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) επισκέφθηκαν σήμερα εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής, διαμαρτυρόμενοι για το γεγονός ότι, όπως υποστηρίζουν, “δεν προβάλλονται από τους σταθμούς οι θέσεις του κόμματος και η ειδησεογραφία που τους αφορά, παρά μόνο τα αρνητικά γεγονότα”.

Όπως υποστήριξαν, “καταπατείται το τεκμήριο της αθωότητας από τους σταθμούς και δεν προβάλλονται εκπρόσωποι του κόμματος, ούτε όταν ζητούν να εμφανιστούν μόνοι τους”, τονίζοντας πως οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας παραβιάζουν το Σύνταγμα, τους νόμους και το τεκμήριο της αθωότητας.

Το ΕΣΡ απάντησε ότι η κλήση που έκανε στα κανάλια για την προβολή των κομμάτων ήταν μια γενική κλήση, καθώς δεν υπήρχε συγκεκριμένη καταγγελία. Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, Ιωάννης Λασκαρίδης, “σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν υπάρχει πια θέμα αναλογικής προβολής με το ποσοστό που πήρε το κάθε κόμμα στην εκλογική αναμέτρηση, καθώς είναι στη διακριτική ευχέρεια του δημοσιογράφου να επιλέξει ποια είδηση είναι σημαντική”.

Το Συμβούλιο ζήτησε από τους εκπροσώπους του κόμματος να κάνουν συγκεκριμένη καταγγελία, έτσι ώστε να εξεταστεί.

Κατά τ' άλλα, στο αρχείο τέθηκε το θέμα του σχολιασμού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 την παραμονή των ευρωεκλογών για το ενδεχόμενο να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είχε καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΣΡ, κάνοντας λόγο για “φιλοκυβερνητική προπαγάνδα”.