Die Welt: Τινάχθηκαν στον αέρα τα όνειρα του Αντώνη Σαμαρά

“Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας γκρεμίστηκαν όνειρα. Όχι μόνο, αλλά σίγουρα και του Αντώνη Σαμαρά”, αναφέρει σε δημοσίευμά της για τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας και τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα η γερμανική εφημερίδα Die Welt, κάνοντας λόγο για “αθεράπευτες” πληγές της ελληνικής οικονομίας.

“Ο Έλληνας πρωθυπουργός ήλπιζε ότι στο τέλος του χρόνου θα μπορούσε να απομακρύνει από τη χώρα την τρόικα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της ΕΕ και, πάνω απ' όλα, του μισητού Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου”, επισημαίνεται στο άρθρο. “Η αναταραχή στα χρηματιστήρια του έδωσε ένα μάθημα, με τα επιτόκια να εκτινάσσονται σε απαγορευτικά ύψη για τη χρηματοδότηση του χρέους. Και ο Σαμαράς δεν ήταν ασφαλώς ο μοναδικός που παρατήρησε πώς διαμορφώνονταν η κατάσταση, αλλά σε κανέναν άλλο τα σημάδια δεν ήταν πιο εμφανή”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αναταραχή στις χρηματιστηριακές αγορές ήταν μία “προειδοποιητική βολή” προς τους Ευρωπαίους, ενώ η κρίση στην Ευρωζώνη παρομοιάζεται με ενεργό ηφαίστειο που δεν έχει εκραγεί, όμως βγάζει λάβα. “Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εξήγησε το τελευταίο διάστημα με πολλούς τρόπους ότι με την πολιτική του θέλει να αγοράσει χρόνο, όμωςς μόνος του δεν μπορεί να τραβήξει την Ευρωζώνη από το βούρκο”, σημειώνεται.

Το άρθρο περιγράφει ακόμα το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, με την πιθανότητα πρόωρων εκλογών την άνοιξη του 2015 εξ αφορμής της προεδρικής εκλογής, και τη σημασία που θα είχε για την κυβέρνηση η αποδέσμευση της χώρας από την τρόικα: “Οι πολίτες αισθάνονται πλέον σαν να ζουν σε κατεχόμενη χώρα, είναι εξαντλημένοι, θέλουν να διώξουν τον ξένο επιτηρητή. Μπορεί κανείς να τους κατανοήσει, με τις σκληρές περικοπές”, δηλώνει αξιωματούχος της τρόικας.

Όσο για την πιθανότητα να ανέλθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για ένα ενδεχόμενο που “φοβίζει πολλούς επενδυτές”. Κι αυτό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευθεί “να ακυρώσει τις συμφωνίες με το ΔΝΤ και την ΕΕ”.

“Τι σημαίνει αυτό ακριβώς;”, διερωτάται αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.