Θεοδωράκης: Το Ποτάμι πρέπει να είναι η τρίτη δύναμη της χώρας

“Είναι πολύ σημαντικό το Ποτάμι να παραμείνει η τρίτη δύναμη της χώρας, πρώτον γιατί όλοι αναγνωρίζουν ότι μπορεί να έχει μια ρεαλιστική άποψη για την ελληνική πολιτική ζωή και μπορεί να την επιβάλει, δεύτερον γιατί δεν έχει βαρίδια, δεν έχει κομματικούς στρατούς να εξυπηρετήσει, και τρίτον είναι πάρα πολύ σημαντικό η τρίτη διερευνητική εντολή στην επόμενη Βουλή να μη δοθεί στη Χρυσή Αυγή”, είπε για πρώτη φορά, από τις Σέρρες, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη διάρκεια ανοιχτής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σε κεντρικό καφέ της πόλης.

Αναφερόμενος στην τρόικα και τους δανειστές, ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι “η λύση είναι να υπάρχει ένα πειστικό πρόγραμμα βγαλμένο από τους Έλληνες για τους Έλληνες” και συμπλήρωσε: “Αυτό είναι που λέμε εμείς ένα πατριωτικό σχέδιο δράσης. Η Ελλάδα δεν έχει ξεφύγει απόλυτα τον κίνδυνο και αυτό φάνηκε τις τελευταίες μέρες. Η χώρα πρέπει να απαλλαγεί από τα μνημόνια και τους ελεγκτές, αλλά υποχρέωση σου, ως κυβερνήτη, δεν είναι να έχεις ωραίες ιδέες, είναι να τις σχεδιάζεις. Υποχρέωσή σου είναι να βρεις τον τρόπο αυτή η χώρα να συνεχίζει να προχωρά και να βρίσκει χρήμα, χωρίς τους ελεγκτές. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας η χώρα να αποφασίζει μόνης της, αλλά αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να έχεις το σχέδιο να αποφασίζεις μόνη σου και αυτό το σχέδιο να είναι πιστευτό από τους συμμάχους σου και από τις αγορές. Εμάς οι “τζάμπα μαγκιές” να τους “πετάξουμε τώρα στη θάλασσα” ή να σκίσουμε δημοσίως τα έγγραφα που μας έχουνε δώσει μας φοβίζουν και δεν θέλουμε για το πρόσκαιρο όφελος, το προεκλογικό, να οδηγήσουμε το μέλλον της χώρας με νέα δάνεια και πολύ ακριβά επιτόκια”.

Κάλεσε την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν άμεσα στην αναθεώρηση του Συντάγματος, ειδικά για το θέμα της ευθύνης των υπουργών, καθώς και στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος. “Ζητάμε να ισχύσει το γαλλικό μοντέλο, όπου την ευθύνη των υπουργών την κρίνουν οι δικαστές και δεν την κρίνουν οι συνάδελφοι τους”, σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στο διορισμό και την επιλογή του διευθυντή της Τράπεζας της Ελλάδος επεσήμανε ότι “θα πρέπει να επιλέγεται μετά από δημόσιο, ανοιχτό, διεθνή διαγωνισμό και όχι με διορισμό”.

Απαντώντας σε ερώτηση για το όνομα “Μακεδονία” που χρησιμοποιούν τα Σκόπια, ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε: “Υπάρχουν χώρες του ΟΟΣΑ που αναγνωρίζουν αυτή τη χώρα ως Μακεδονία. Αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και χάσαμε μια μεγάλη ευκαιρία. Για μένα έπρεπε τολμηρά το πολιτικό σύστημα να προσδιορίσει με ένα γεωγραφικό, όχι άλλο, προσδιορισμό τα Σκόπια ώστε να πιεστούν και να δεχθούν το Βόρεια Μακεδονία. Το ίδιο πρόβλημα θα μπορούσαμε να έχουμε αύριο με άλλες περιοχές, η λύση δεν είναι να κλείνεις τα μάτια. Η Ελλάδα είναι το κέντρο των Βαλκανίων, η Μακεδονία είναι αυτή και εδώ υπάρχουν τα αρχαιολογικά ευρήματα και υπάρχουν κάποιες περιοχές που είναι και σε άλλα κράτη. Δεν έχουμε κανένα κόμπλεξ γιατί εμείς είμαστε οι δυνατοί. Η άλλη, η κομπλεξική συμπεριφορά των εμπάργκο, οδήγησε αυτή τη χώρα σε αυτό το αδιέξοδο. Με όπλο μας την Ευρωπαϊκή Ένωση, με όπλο μας τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να πιέσουμε αυτά τα μικρά κράτη να δεχθούν την ύπαρξη μιας χώρας που χωρίς αυτή δεν κάνουν βήμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ”.