Σαμαράς: Μπορούμε να βγούμε από το μνημόνιο πολύ νωρίτερα

“Μάταια” χαρακτήρισε οποιαδήποτε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντάς τον “μικρό Ναπολέοντα” που θεωρεί “αργυρώνητους” τους βουλευτές που θα ήθελαν να εκλεγεί από την παρούσα Βουλή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κατηγόρησε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ για απόπειρα “τρομοκράτησης” των βουλευτών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: “Παρεΐτσα οι συνιστώσες σας με την τρομοκρατία μπορούν να κάνουν, αλλά τη Βουλή και τους βουλευτές δεν τους τρομοκρατείτε”.

"Κατηγορήθηκα από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως δεν έρχομαι συχνά στη Βουλή. Το ότι δεν σας απαντώ, σημαίνει ότι δεν μου επιτρέπετε να το κάνω. Εγώ παλεύω σε χίλια μέτωπα στην Ελλάδα, όχι για να κάνω το κομμάτι μου στις συνιστώσες", ανέφερε εξάλλου.

Κατόπιν αναφέρθηκε στην πορεία προς την έξοδο από την κρίση, τονίζοντας πως η κυβέρνηση δε θα αφήσει τίποτα και κανέναν να αποτρέψει την πορεία αυτή, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι η χώρα θα ξανακυλούσε στα αίτια που προκάλεσαν την κρίση.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι με την έξοδο στις αγορές η Ελλάδα γίνεται μια χώρα φυσιολογική, ενώ τόνισε πως το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο και εξέφρασε την άποψη πως η χώρα μας μπορεί να βγει από το μνημόνιο πολυ νωρίτερα. Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε: “Όσοι λένε πως θα χρειαστούμε νέο μνημόνιο, πείτε τους χαιρετίσματα”.

Όπως ανέφερε, η Ελλάδα θα έχει για πρώτη φορά μηδενικό δημοσιονομικό έλλειμμα, για πρώτη φορά εδώ και 40 χρόνια, ενώ η ανεργία μειώνεται και θα υποχωρήσει κάτω από το 23% το 2015.

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης εκτενή αναφορά σε ευνοϊκές ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι:

- Από τον επόμενο μήνα θα καταβληθούν τα αναδρομικά στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

- Οι δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα αυξηθούν σε 72 με 100, ενώ όσοι έχουν κάνει ρύθμιση χρεών θα εξασφαλίσουν καλύτερη μεταχείριση.

- Η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο θα καταργηθεί.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε εκ νέου στον ΣΥΡΙΖΑ, καταλογίζοντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλαζονεία και υποστηρίζοντας πως οι υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε "δάκρυα και αίμα", ενώ το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει λίστα γάμου, "όμως στο τέλος ξυρίζουν το γαμπρό", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συνεδρίαση: