Βορίδης: Έχουμε όλους τους καλούς Έλληνες μαζί μας

Με ευθεία επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ από τον εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας και “αντ' αυτού” του πρωθυπουργού, Μάκη Βορίδη, ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο κ. Βορίδης ανέγνωσε αποσπάσματα από την ιδρυτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ και από δηλώσεις στελεχών του κόμματος και του Αλέξη Τσίπρα, καταδεικνύοντας διαφορές σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική.

"Στο πρώτο του συνέδριο, ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα πρέπει να εμπνευστούν απ' τα βήματα των χωρών της Λατινικής Αμερικής, που ακολουθούν ένα δύσβατο και αντιφατικό δρόμο αποδέσμευσης ή σχετικής ανεξαρτησίας από διεθνείς οργανισμούς. Δεν μας είπατε καν ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, αλλά πήγατε στην Λατινική Αμερική! Οι χώρες της Ε.Ε. έχουν λύσει το ζήτημα, συγκροτώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τι ακριβώς προτείνετε στον ελληνικό λαό για θέματα εξωτερικής πολιτικής;" ρώτησε ο κ. Βορίδης απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

"Προχθές ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε στην Ελληνική Ένωση Επιχειρηματιών "συμπαγές πλαίσιο για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της ιδιωτικής επένδυσης". Τους είπατε ότι θα τους πάρετε τα μέσα παραγωγής τους;" διερωτήθηκε ακόμα ο κ. Βορίδης.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε εκτενώς στις επιτυχίες της κυβέρνησης Σαμαρά, τονίζοντας πως αυτές ήρθαν σε μία εξαιρετικά δύσκολη και ρευστή περίοδο, κάνοντας λόγο για "μικρό θαύμα που αναγνωρίζουν όλοι οι ηγέτες στον κόσμο": Στη θέση μιας ύφεσης 7% προ διετίας, σήμερα παρατηρείται ανάπτυξη 0,6%, η ανεργία αποκλιμακώνεται (24,5% σε εθνικολογιστική βάση στο τέλος του τρέχοντος έτους, έναντι 25,8% το 2013), η μείωση των εξαγωγών κατά 1,7% έχει δώσει τη θέση της σε μια αύξηση 4%, τα πρωτογενή ελλείμματα έχουν εξαφανιστεί και το πλεόνασμα αναμένεται να ανέβει στο 2%. Το τραπεζικό σύστημα, "είναι σταθεροποιημένο, ανακεφαλαιοποιημένο και έτοιμο να λειτουργήσει". Τα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα - τόνισε ο κ. Βορίδης - έχουν ήδη αντίκρυσμα για τους πολίτες, όπως καταδεικνύεται από τη διανομή κοινωνικού μερίσματος 500 εκατ. ευρώ, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες (-380 εκ. ευρώ), τη μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης (-30%), της έκτακτης εισφοράς και των δόσεων.

Αίσθηση προκάλεσε το κλείσιμο της ομιλίας του Μάκη Βορίδη, που υπογράμμισε πως στο δρόμο που έχει χαράξει η κυβέρνηση “έχουμε μαζί μας όλους τους καλούς Έλληνες”.
  

Διαβάστε ακόμα: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης