Βενιζέλος: Ας είμαστε έτοιμοι με ψηφοδέλτια για εκλογές το 2015

Ορθάνοιχτο άφησε το ενδεχόμενο εκλογών εντός του 2015 ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στη συνάντηση που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο, ανάμεσα σε αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ και αντιπροσωπείες των κινήσεων και ομάδων που συμμετέχουν στην προσπάθεια για τη “Δημοκρατική Παράταξη”.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι “όλα κρίνονται στην πολιτική ουσία” και “γι' αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να οργανώσουμε τα ψηφοδέλτιά μας κατά τρόπο εφάμιλλο με το ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών και αυτό πρέπει να γίνει ήδη από τώρα για το 2016, αλλά ας είμαστε έτοιμοι και για το 2015”.

Εκτίμησε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρατεύονται διαρκώς στην υπόθεση αυτή, γιατί αντιλαμβάνονται, όπως είπε, ότι η χώρα δεν μπορεί να πορευτεί με τον “μικρό στείρο διπολισμό”, ότι δεν υπάρχουν αυτοδυναμίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για αλαζονείες, αλλά ότι χρειάζεται εθνική συστράτευση και συναίνεση.

“Άρα, χρειάζεται ένας τρίτος πόλος, ένα κεντρικό ρεύμα που συμπαρασύρει σε μια εθνική στρατηγική όλη την πατρίδα, που πρέπει να βγει στο ξέφωτο μετά από τη μεγάλη προσπάθεια που έχουν κάνει οι Ελληνίδες και οι Έλληνες τα τελευταία πέντε χρόνια”, σημείωσε.

Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι η σημερινή συνάντηση γίνεται την εβδομάδα αυτή που, όπως τόνισε, έχει αποκτήσει πολύ μεγάλη κρισιμότητα λόγω της διπλής απόφασης της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αποφασίζοντας ότι η διαδικασία της εκλογής Προέδρου θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο, όπως προβλέπεται συνταγματικά, “δίνοντας απάντηση σε ανεύθυνα και επιπόλαια σενάρια”, αλλά και παίρνοντας την πρωτοβουλία να ζητήσει την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, “όχι για να μετρήσουμε τις δεδομένες ψήφους των βουλευτών μας, αλλά για να καλέσουμε σε μια εφ' όλης της ύλης ουσιαστική συζήτηση την αντιπολίτευση ενώπιον του λαού”.

Μιλώντας για τη “Δημοκρατική Παράταξη”, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτή είναι η “Ελιά συν” και όχι η “Ελιά μείον” και σημείωσε πως το πρώτο καθήκον είναι να οργανωθεί ο διάλογος και πως θα προσκαλούνται διαρκώς ως το τέλος πρόσωπα, κινήσεις, κόμματα να μετάσχουν στην προσπάθεια και να στελεχώσουν με δικούς τους αντιπροσώπους και την Εθνική Οργανωτική Επιτροπή και τη Γραμματεία και να πάρουν μέρος στο συνέδριο της παράταξης. Είπε ακόμα ότι ο ίδιος, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να εκφράσει τις ευαισθησίες ενός κόμματος που έχει αδικηθεί και ταλαιπωρηθεί, που έχει ασκήσει βαθιά αυτοκριτική, αλλά σηκώνει ένας βάρος που γίνεται ηθικά και ιστορικά άδικο.

“Αλλά”, συνέχισε, “το κάνουμε γιατί έχουμε αίσθηση ιστορικής ευθύνης και επειδή η δικαίωση της πατρίδας είναι δικαίωση των προσπαθειών μας”. Επανέλαβε ακόμα ότι πέντε χρόνια θυσιών μπορούν με μεγάλη άνεση να χαθούν μέσα σε πέντε ημέρες και υπογράμμισε ότι “είναι κρίμα τώρα που φτάσαμε εδώ να θέσουμε υπό διακινδύνευση όλη αυτή την προσπάθεια”.