Κουτσούμπας: Δημιούργημα του καπιταλισμού το φασιστικό τέρας

Να μην πέσει στις “παγίδες” που στήνονται, μεταξύ άλλων και από “οπορτουνιστικές- σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, όπως είναι στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ και στην Ευρώπη το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς”, κάλεσε το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας σε συνάντηση εκπροσώπων ευρωπαϊκών Κομμουνιστικών Κομμάτων στις Βρυξέλλες.

“Θέσεις, όπως πχ η συγκρότηση "μετώπου του Νότου της Ευρώπης" ή ο δήθεν "εκδημοκρατισμός της ΕΕ", η "αλλαγή του ρόλου της ΕΚΤ" κ.ά., έρχονται να "θολώσουν τα νερά". Να σπείρουν αυταπάτες πως ένα καλύτερο, πιο "ορθολογικό μείγμα" διαχείρισης, μπορεί δήθεν να διορθώσει την ΕΕ και να απαλλάξει τον καπιταλισμό από τη σημερινή του βαρβαρότητα”, υπογράμμισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις και στη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Γ.Γ. του ΚΚΕ τόνισε ότι οι αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα οξύνονται και αυτό το γεγονός συνδέεται με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τον οικονομικό πόλεμο των κυρώσεων ΕΕ-Ρωσίας, αλλά και με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Σχολιάζοντας το φαινόμενο της ακροδεξιάς, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε τα εξής:

“Το φασιστικό τέρας και τότε και τώρα είναι δημιούργημα του καπιταλιστικού συστήματος, γεννιέται στα σπλάχνα του, δεν είναι, όπως θέλουν να το παρουσιάσουν, κάτι έξω από αυτό. Ο φασισμός είναι η ακραία φωνή του κεφαλαίου που αξιοποιείται ως η "αιχμή του δόρατος" της καπιταλιστικής εξουσίας ενάντια στο εργατικό κίνημα. Χρησιμοποιεί τις συνθήκες της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας για να δυναμώσει, έχοντας στήριξη από το κεφάλαιο ή μερίδες του, καθώς και από τον κρατικό μηχανισμό. Επιδιώκει να εφαρμόσει μια σκληρή μορφή άσκησης της εξουσίας των μονοπωλίων, όπως στο παρελθόν έκαναν τα εθνικοσοσιαλιστικά κόμματα των Χίτλερ και Μουσολίνι, για να καθυποτάξει το εργατικό/λαϊκό κίνημα. Αυτό ήταν και είναι το κύριο χαρακτηριστικό του γνώρισμα, και από εδώ προκύπτει το απροκάλυπτο αντικομμουνιστικό μίσος που διακρίνει όλες τις φασιστικές δυνάμεις διαχρονικά”