Ψήφος εμπιστοσύνης : Κίνηση – ματ ή γκάφα;

Γράφει η Χρύσα Ταβουλάρη

Άναψαν από χθες το βράδυ οι πολιτικές ζυμώσεις καθώς οι βουλευτές και τα στελέχη κυρίως των δύο κυβερνητικών κομμάτων έσπευσαν να αναλύσουν την κίνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για το παρασκήνιο της απόφασης.

Το πολιτικό θερμόμετρο έπιασε κόκκινο χθες αργά το βράδυ όταν άρχισε να κυκλοφορεί η "πληροφορία" ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τη κίνηση βασιζόμενη στους 154 βουλευτές που την στηρίζουν αλλά έχοντας εξασφαλίσει τουλάχιστον 160 στη φάση αυτή εγγράφοντας μια δυναμική υποθήκη για την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας ( απαιτούνται βέβαια 180 ) και μια ακόμα δυναμικότερη υποθήκη για ευρεία συσπείρωση του κεντροδεξιού χώρου σε μια πιθανή( πιθανότατη) εκλογική αναμέτρηση.

Η "πληροφορία" πάντως η οποία σημειωτέον δεν διέθετε ονοματεπώνυμο πηγής παρά μόνο "εμπιστευτικές συζητήσεις με ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος" προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη ένταση στους κόλπους των ανεξάρτητων βουλευτών, των βουλευτών της ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ , με διερευνητικά τηλεφωνήματα για το ποιοί βουλευτές θα μπορούσαν στη φάση αυτή να στηρίξουν τη κυβέρνηση.

Γεγονός είναι ότι αν πράγματι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει εξασφαλίσει και την ελάχιστη έστω διεύρυνση της πλειοψηφίας του τότε οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος έχουν κάνει κίνηση Ματ. Αν όχι η κίνηση κινδυνεύει να μετατραπεί σε μπούμερανγκ εντείνοντας την ένταση στο πολιτικό σκηνικό ( και μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα ΝΔ -ΠΑΣΟΚ) με τον ΣΥΡΙΖΑ να επενδύει στο... μέλλον.

Υπενθυμίζεται πως οι πολιτικοί συσχετισμοί στην σημερινή βουλή έχουν ως εξής:

ΝΔ 126 βουλευτές,
ΠΑΣΟΚ 28 βουλευτές (σύνολο 154),
ΣΥΡΙΖΑ 71 βουλευτές,
Χ.Α. 16 βουλευτές,
ΑΝ.ΕΛ. 14 βουλευτές,
Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές 14 βουλευτές,
ΚΚΕ 12 βουλευτές,
ΔΗΜΑΡ 10 βουλευτές,
Ανεξάρτητοι 9 βουλευτές.