Ψήφος εμπιστοσύνης για… εσωτερική κατανάλωση

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις μετά και τη χθεσινή αιφνίδια απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου να ζητήσουν ψήφο εμπιστοσύνης για να "μαζέψουν" τους βουλευτές των δύο κομμάτων.

Οι δύο αρχηγοί θέλουν με αυτό τον τρόπο να δώσουν ένα τέλος στη γενικευμένη εκλογολογία και να συσπειρώσουν τους βουλευτές των κομμάτων τους. Ειδικά στο εσωτερικό της ΝΔ, η εσωστρέφεια και η κατήφεια είναι διάχυτες, ενώ αρκετοί βουλευτές βγάζουν συνεχώς προς τα έξω ένα κλίμα ηττοπάθειας.

Η πολιτική κόπωση πολλών βουλευτών της κυβέρνησης έχει καταστεί εμφανής, με «κρούσματα» να προέρχονται και από το ανοιχτό μέτωπο της Χαριλάου Τρικούπη. Με την ψήφο εμπιστοσύνης από το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκουν να προλάβουν τυχόν διαρροές όχι τόσο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο για το κρίσιμο πακέτο μέτρων που αναμένεται να έρθει στη Βουλή με τον προϋπολογισμό για το 2015.

Οι δύο αρχηγοί επιχείρησαν να βάλουν «φρένο» στην εκλογολογία και στα σενάρια περί επίσπευσης της προεδρικής εκλογής τονίζοντας πως θα γίνει κανονικά τον Φεβρουάριο του 2015 «θα ακολουθηθούν τα όσα ορίζει το Σύνταγμα και όλα θα γίνουν όπως πρέπει να γίνουν» ανέφερε ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου αμέσως το πέρας της συνάντησης φανερώνουν ξεκάθαρα τους λόγους της πολιτικής αυτής κίνησης των δύο αρχηγών. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για "κινήσεις πολιτικής σταθερότητας", και διεμήνυσε πως "οι δυνάμεις της ανευθυνότητας, της δημαγωγίας και της μιζέριας δε θα καθηλώσουν τον τόπο".

"Η πατρίδα θα προχωρήσει γιατί υπάρχει σχέδιο που τη βγάζει από την κρίση και την πηγαίνει στην επόμενη μέρα", υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Μάλιστα κυβερνητικές πηγές έλεγαν πως η κίνηση αυτή της κυβέρνησης δεν έχει καμία σχέση με την προεδρική εκλογή.

Από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη υπογράμμισε ότι "η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τη συνταγματική πρακτική, έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015".

Απέλπιδα κίνηση υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε ότι αφορά το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν φάνηκαν να αιφνιδιάζονται και έκαναν λόγο για απέλπιδες κινήσεις, ενώ παρομοίασαν το αίτημα των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου με αυτό του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου το 2011.

"Ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές τους, γιατί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Κι άλλο σημάδι αδυναμίας, αλλά και εκλογών", υποστήριξε σε ανάρτησή του στο Twitter ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. "Και ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε κ πήρε το 2011, ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Λίγες μέρες μετά, είχαμε κυβέρνηση Παπαδήμου. Η ιστορία διδάσκει", πρόσθεσε.

ΑΝΕΛ: Δεν σώζεται η καταρρέουσα κυβέρνηση

"Την καταρρέουσα συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, δεν τη σώζει ούτε η επικοινωνιακή ψήφος εμπιστοσύνης των 156 ναι σε όλα βουλευτών της. Δεν θα ξεφύγουν", δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ για την ψήφο εμπιστοσύνης που ανήγγειλε η κυβέρνηση.

"Δεν θα βρουν τους 180, θα γίνουν οι εκλογές, ο λαός θα τους αποπέμψει και η Ελλάδα θα ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία και οι Έλληνες τη ζωή που τους αξίζει", δήλωσε ο κ. Κουίκ.

Τι ισχύει με βάση το Σύνταγμα

Να σημειωθεί ότι με βάση το άρθρο 84 του Συντάγματος, η συζήτηση για την πρόταση εμπιστοσύνης αρχίζει δύο ημέρες μετά από την υποβολή της σχετικής πρότασης, γεγονός που σημαίνει ότι, αν η πρόταση της κυβέρνησης κατατεθεί τη Δευτέρα, η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, ενώ αμέσως μετά το τέλος της συζήτησης, που διαρκεί το πολύ τρεις ημέρες, θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.