Δραγασάκης: Χρειάζεται κούρεμα – Το χρέος είναι μοχλός υποταγής

Μήνυμα-προειδοποίηση ότι αν δεν αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε η κρίση μπορεί να πάρει ακόμη πιο οδυνηρές και απρόβλεπτες διαστάσεις συνολικά στην ΕΕ, απηύθυνε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και επικεφαλής της Επιτροπής Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε συνέδριο στον Ισημερινό, ενώπιον ευρωπαϊκών και λατινοαμερικανικών πολιτικών δυνάμεων.

Επικεντρώνοντας την ομιλία του στην κρίση χρέους, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει “κούρεμα” του δημοσίου χρέους και παράλληλα να υιοθετηθούν αναπτυξιακά προγράμματα που να αντισταθμίζουν την ιδιωτική αποεπένδυση και τη φυγή κεφαλαίων, που το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διευκολύνει.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε ο κ. Δραγασάκης, περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις ως προς την κατεύθυνση και τους τρόπους αντιμετώπισης της εκκρεμότητας του χρέους και πρόσθεσε:

“Το πρώτο βήμα για την επίλυση του προβλήματος αυτού απαιτείται να έχει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα. Αλλά και στην περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή μια τόσο συνολική λύση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει και πάλι το κούρεμα του συσσωρευμένου χρέους, την εισαγωγή ρήτρας ανάπτυξης σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του υπόλοιπου και την παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας για αναπτυξιακούς σκοπούς στην Ελλάδα. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει κάθε πρόσφορη τεχνική και πρακτική στη διάθεσή του".

Στο μεγαλύτερο μέρος της παρέμβασής του ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στην ελληνική κρίση, εξηγώντας πως το χρέος χρησιμοποιήθηκε -και χρησιμοποιείται- ως μοχλός πολιτικής πίεσης και υποταγής. Διότι, είπε ο κ. Δραγασάκης, το πρώτο που καταλύθηκε στην Ελλάδα ήταν η λαϊκή κυριαρχία, καθώς το πρόγραμμα επιβλήθηκε χωρίς διάλογο και η πρώτη δανειακή σύμβαση δεν ψηφίστηκε από τη Βουλή. Έτσι, επεσήμανε, στο όνομα της “έκτακτης ανάγκης” η δημοκρατία περιορίσθηκε και ο ρόλος του Κοινοβουλίου έγινε τυπικός.

Ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι ορισμένοι προσπαθούν να εμφανίσουν την Ελλάδα ως ένα “success story”, αλλά η πραγματικότητα δείχνει πως πρόκειται για οικονομική καταστροφή και κοινωνική τραγωδία.

Η εκλογή μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα είναι μια ιστορική τομή για την ίδια την ελληνική κοινωνία, είπε ο κ. Δραγασάκης, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι “υπάρχουν πολλές και μεγάλες δημοκρατικές και προοδευτικές αλλαγές, που μόνο μια κυβέρνηση της Αριστεράς, με την ενεργητική στήριξη του λαού μπορεί να υλοποιήσει”.

Μια πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορεί ενδεχομένως να λειτουργήσει ως καταλύτης για προοδευτικές μετατοπίσεις και στις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και σε όλη την Ευρώπη.