Συναγερμός στην Κουμουνδούρου για πρόωρες εκλογές

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών βρίσκονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις δηλώσεις του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα ενώπιον της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος για προσφυγή στις κάλπες σύντομα.

Με τον τρόπο αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα τόσο προς την κοινωνία, όσο και προς τον κυβερνητικό συνασπισμό που αποφεύγει επιμελώς κάθε κουβέντα που παραπέμπει σε κάλπες και σύμφωνα με την Κουμουνδούρου επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με διαρροές για έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και οριστική αποχώρηση της τρόικας.

Ο προβληματισμός που αναπτύσσεται στην Κουμουνδούρου σχετικά με τις πρόωρες εκλογές δεν είναι τόσο ο χρόνος διενέργειάς τους, όσο το ποιο διακύβευμα θα επιστρατεύσει η κυβέρνηση για να φέρει τους πολίτες αντιμέτωπους με ακόμα ένα δίλημμα. Στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι από το Μαξίμου θα επιχειρήσουν να αποσυνδέσουν τις εκλογές από τον Πρόεδρο και να "παίξουν" στο επίπεδο της οικονομίας, κάτι το οποίο όπως σημειώνει ανώτατο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβεβαιώνεται τόσο από τις δηλώσεις για bank run όσο και από την επαναφορά του "ανύπαρκτου διλήμματος ευρώ ή ΣΥΡΙΖΑ".

"Το κλίμα εκλογών ενισχύεται από τις ανοιχτές συγκρούσεις στην κυβέρνηση και τα κόμματα που τη συναποτελούν, την σπασμωδική παροχολογία αλλά και από τις ασυνήθιστες δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι δεν τίθεται ζήτημα εκλογών και όλα είναι προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ" ανέφερε ενώπιον της Πολιτικής Γραμματείας ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ΠΓ αποφάσισε να αυξήσει τον βαθμό ετοιμότητας του κόμματος, και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η συγκρότηση Ειδικής Συμβουλευτικής Επιτροπής, με επικεφαλής τον πρώην ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, που θα προετοιμάσει το έδαφος για τη συγκρότηση της διαπραγματευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος. Ο κ. Χουντής αναμένεται εντός των επομένων ημερών να έρθει σε επαφή με οικονομολόγους, εμπειρογνώμονες και ειδικούς για το ζήτημα αυτό, προκειμένου να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία γύρω από το δημόσιο χρέος, να συγκροτήσει το πλαίσιο δράσης και να προλειάνει το έδαφος σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του προβλήματος.

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής ετοιμότητας στην Κουμουνδούρου αναμένεται να συνεχιστεί το άνοιγμα σε πολιτικές και κοινωνικές συμμαχίες. Το στίγμα για το πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε με χθεσινές δηλώσεις του ο συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Ανδρέας Καρίτζης, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασιών με ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ, αποκλείοντας ωστόσο όσους έχουν αποτελέσει υπέρμαχους των μνημονίων με τη φράση "δεν γίνεται ο δήμιος να γίνει σωτήρας". Με αυτόν τον τρόπο στο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρείται η συνέχιση του ανοίγματος στην κοινωνική βάση των δύο κομμάτων, στα οποία τόσο σε στελεχιακό δυναμικό, όσο και σε επίπεδο ψηφοφόρων παρατηρούνται διαρκώς κλιμακούμενες φυγόκεντρες δυνάμεις.