Ρήγας: Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε αριστερός είναι, ούτε προοδευτικός

“Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στις 6 Οκτωβρίου θα περιλαμβάνει μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης που ήδη έχουν εξαγγελθεί”, τονίζει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτης Ρήγας, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

“Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη σε ζητήματα που δε λειτούργησαν όπως είχαν προβλεφθεί, να τα λύσουμε με δικές μας αποφάσεις. Από εκεί και έπειτα είναι προφανές ότι δε σημαίνει πως κάνουμε ό,τι μας κατέβει στο κεφάλι και ότι δεν είμαστε συνεπείς σε αυτά που έχουμε δεσμευτεί. Η τρόικα θα έρθει, καλώς να έρθει, είναι η προτελευταία αξιολόγηση, από εκεί και πέρα δεν πάμε φοβικά να αντιμετωπίσουμε τον έλεγχο”, σημειώνει ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Αναφορικά με τη συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ, ο κ. Ρήγας χαρακτηρίζει θετικό το αποτέλεσμα. “Ο κ. Σαμαράς έθεσε στην κ. Μέρκελ το πλαίσιο που είχε αποφασιστεί στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο, σχετικά με την απόφαση της χώρας μας να ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης, να βγούμε από το Μνημόνιο και προφανώς να μην χρειαστεί να συνεχιστεί η παρουσία του ΔΝΤ, με το οποίο το μνημόνιο λήγει τον Μάρτιο του '16. Να εγκριθεί δηλαδή σε συμφωνία με τους δανειστές μας η λήξη της ισχύος του μνημονίου και όσον αφορά το ΔΝΤ, και έτσι η χώρα να μη χρειαστεί να προσφύγει σε τρίτο μνημόνιο και νέο δανεισμό”.

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αναφορικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης Σαμαρά-Μέρκελ, ο κ. Ρήγας τονίζει: “Αυτό είναι, δυστυχώς, το πολιτικό παιχνίδι στην Ελλάδα. Αντί να υπάρξει συμβολή σε αυτήν την εθνική προσπάθεια, έχουμε μια προσπάθεια απαξίωσης του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και της διαπραγματευτικής ισχύος της χώρας. Είναι από τις παθογένειες της λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος και προφανώς οι ακραίες εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν ότι αυτό το κόμμα εκτός από κυριολεκτικά ανεύθυνο είναι και επικίνδυνο σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας”.

Κληθείς να προσδιορίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο, ο κ. Ρήγας σημειώνει: “Προοδευτικό πρόσημο σημαίνει ότι συνεργαζόμαστε με δυνάμεις του προοδευτικού χώρου οι οποίες, όμως, διασφαλίζουν την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και στην ευρωπαϊκή πορεία, δεν έχουν απόψεις που ξαναγεννούν το πελατειακό κράτος, τη φαυλότητα και τη δημαγωγία. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί περί αυτού πρόκειται, αποκαταστήσει την επαφή του με την πραγματικότητα, την προοδευτική πραγματικότητα, και με τη μεταρρυθμιστική αντίληψη των δυνάμεων της προόδου και της Αριστεράς, τότε πιθανώς μπορούμε να συνεργαστούμε -και οφείλουμε να συνεργαστούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι τώρα δεν συνεργαζόμαστε. Εμείς λέμε με τον ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως σήμερα λειτουργεί και εκφράζεται δεν υπάρχει δυνατότητα -τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά, και πιστεύω ότι εκφράζω και τους περισσότερους στο ΠΑΣΟΚ- να υπάρξει συνεργασία. Αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε αριστερός είναι ούτε προοδευτικός, ούτε στην ουσία έχει σχέση με τον ορθολογισμό και με την προοδευτική αντίληψη για τη διακυβέρνηση της χώρας”.