Σημάδια ελπίδας βλέπει στην ελληνική οικονομία το Βερολίνο

Για “σημάδια ελπίδας” στην ελληνική οικονομία έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εν όψει της συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Ο Ζάιμπερτ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το τι μπορεί να περιμένει από τη συνάντηση η ελληνική αντιπροσωπεία, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να πει τίποτα για τις ελληνικές προσδοκίες, ωστόσο πρόσθεσε: “Μπορώ να σας πω ότι η καγκελάριος χαίρεται για την επίσκεψη και εκτιμά πάντα πολύ την ανταλλαγή απόψεων με τον πρωθυπουργό Σαμαρά”.

Όπως ανέφερε ο Ζάιμπερτ, Σαμαράς και Μέρκελ θα συζητήσουν για την κατάσταση της Ελλάδας. “Μετά από πολύ-πολύ δύσκολη περίοδο, φαίνονται σημάδια ελπίδας, ιδιαίτερα στον τομέα της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία φαίνεται ότι θα επιστρέψει”, πρόσθεσε ο Γερμανός αξιωματούχος και επεσήμανε ότι για αυτό το θέμα η καγκελάριος θα μιλήσει με τον κ. Σαμαρά.

“Εκείνος σίγουρα θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να της παρουσιάσει τη θέση του για το πώς θα προχωρήσει η Ελλάδα”, συνέχισε, και υπενθύμισε ότι “όλες οι πιθανές διαπραγματεύσεις δεν θα είναι διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ της Γερμανίας και της Ελλάδας, αλλά μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων της”, και γι' αυτό “δεν αναμένονται αποφάσεις αύριο”.

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο πακέτο στήριξης, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να επαναλάβει ότι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης “ήταν πάντα ότι μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος θα εξεταστεί εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια και, εάν ναι, ποια”. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι “αυτή η εξέταση δεν θα γίνει διμερώς, αλλά μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, και αυτή η στιγμή δεν έχει έρθει ακόμη”.