ΣΥΡΙΖΑ: Να κληθεί ως μάρτυρας η Κριστίν Λαγκάρντ

Την κλήση της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λακάρντ σχετικά με τις καταγγελίες που διατύπωσε περί απειλών από έλληνες φοροφυγάδες ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Συγκεκριμένα σε αναφορά που κατέθεσαν οι δύο βουλευτές προς τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος αναφέρουν ότι "η κλήση της κ. Λαγκάρντ προς κατάθεση είναι δικονομικώς επιβεβλημένη σε μία ευνομούμενη πολιτεία προς διαλεύκανση ανοιχτών ποινικών υποθέσεων και όχι προς διευθέτηση κυβερνητικών λογαριασμών".

Οι δύο βουλευτές χαρακτηρίζουν την κα Λαγκάρντ ως "ουσιώδη μάρτυρα" στην υπόθεση που αφορά την διαχείριση από τις ελληνικές Αρχές του ψηφιακού δίσκου ηλεκτρονικών αρχείων ελλήνων καταθετών της Τράπεζας HSBC ("λίστα Λαγκάρντ").

Και συμπλήρωσαν ότι "από τον Ιανουάριο 2013 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, Σταύρος Κοντονής και Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχαν "προτείνει εγγράφως την κλήση και εξέταση της κ. Κριστίν Λαγκάρντ", προσέκρουσε όμως στην επίμονη άρνηση των μελών της Επιτροπής που προέρχονταν από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Στην αναφορά τονίζεται επίσης ότι "εν αντιθέσει με τις ελληνικές αρχές, οι αντίστοιχες γαλλικές έχουν επανειλημμένως καλέσει την κ. Λαγκάρντ προς εξέταση και, μάλιστα, ως ύποπτη, ενώ είχε πραγματοποιηθεί και έρευνα στην οικία της"

Επίσης, οι δύο βουλευτές ζήτησαν από τον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος:

- να διερευνηθεί η υπόθεση φοροδιαφυγής τριών γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών στην Ελλάδα, σε βάθος δεκαετίας 

-να πληροφορηθούν την εξέλιξη της μηνυτήριας αναφοράς που είχε υποβάλλει ο κ. Κουρουμπλής κατά του Γιώργου Προβόπουλου για "τις ευθύνες μετατροπής του ιερού χρήματος των καταθέσεων σε ρευστό των Ασφαλιστικών Ταμείων, των μικροομολογιούχων, των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των ιδρυμάτων χρονίων παθήσεων, σε ομόλογα".