Μάχη Χρυσής Αυγής – Δημοσίου για τη χρηματοδότηση

Τα "ξίφη" τους διασταύρωσαν στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι Εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής και του δημοσίου με αφορμή την διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης του κόμματος.

Η Χρυσή Αυγή έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας να κηρυχθεί αντισυνταγματική η επίμαχη απόφαση.

O εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, δικηγόρος, κ. Παπαγρηγορίου, χαρακτήρισε "κραυγαλέα αντισυνταγματική" την απόφαση για τη διακοπή χρηματοδότησης του κόμματος που υπερασπίζεται.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, "εξεδόθη κατ' εφαρμογή της απόφασης της Βουλής, προσβάλλοντας βάναυσα το δημοκρατικό πολίτευμα. Ήταν μια φωτογραφική διάταξη για να εξοστρακιστεί, εξοβελιστεί η Χρυσή Αυγή".

Ο δικηγόρος της Χρυσής Αυγής υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι:

- παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας, καθώς δεν είναι δυνατόν με μόνη  την άσκηση ποινικής δίωξης να στερείται τη χρηματοδότηση.

- σκοπός είναι να στερήσει τα μέσα από τη Χρυσή Αυγή προκειμένου να διαχύσει τις πολιτικές απόψεις της στην κοινωνία.

- καταλήγει να επιβάλει ποινή για πράξη που ακόμα διερευνάται.

"Αποτελεί κόλαφο η απόφαση του Αρείου Πάγου που επέτρεψε τη συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις εκλογές. Εφόσον δεν υπάρχει αμέτακλητη αποφαση της δικαιοσύνης περιορίζεται το συνταγματικό δικάιωμα της Χρυσής Αυγής για τη χρηματοδότηση", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγρηγορίου.

Κατόπιν, συμπλήρωσε: "Πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά τις εγκληματικές, αποτρόπαιες ενέργειες που αποδίδονται στην ΧΑ. Να τιμωρηθούν, αλλά δεν γινεται να αποδίδονται σε έναν ολόκληρο πολιτικό οργανισμό. Η αναστολή χρηματοδότησης οδηγεί στο  θάνατο το κόμμα, αφού δεν μπορεί να επιβιώσει με τις δεδομένες εκλογικές δαπάνες".

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του δημοσίου αντέτειναν ότι:

- η αίτηση είναι προδήλως απαράδεκτη διότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι πράξη εκτέλεσης της απόφασης της Βουλής και οι αποφάσεις της Ολομέλειας της Βουλής δεν προσβάλλονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

- η Χρυσή Αυγή έχει κι άλλους πόρους, αφού σύμφωνα με τον ισολογισμό του 2013, προκύπτει ότι:

α) Πηγαίνουν στο κόμμα πάνω από 400.000 ευρώ από ιδιωτική χρηματοδότηση και 150.000 ευρώ από τις βουλευτικές αποζημιώσεις.

και

β) Το μέτρο είναι προσωρινό δεν αποστερεί στο κόμμα οριστικά τη χρηματοδότηση. Σε περίπτωση αθώωσης τα χρήματα θα επιστραφούν στο κόμμα.

Ακόμη, οι εκπρόσωποι του δημοσίου αντέτειναν ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος δε μπορεί να χρηματοδοτηθεί κόμμα τα μέλη του οποίου και κυρίως ο αρχηγός του, κατηγορούνται για εγκληματικές ενέργειες και έχουν ήδη προφυλακιστεί.

Ως απόδειξη της δυνατότητας του κόμματος να παραμένει ενεργό, οι δικηγόροι επικαλέστηκαν τη συμμετοχή του στις ευρωεκλογές, "όπου ελεύθερα εξέφραζε τις απόψεις της και έλαβε ικανοποιητικό αριθμό ψήφων".