Έξι μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

Προβάδισμα έξι μονάδων στο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Νέας Δημοκρατίας δίνει δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, με τη Χρυσή Αυγή να παραμένει τρίτο κόμμα και πίσω της να ακολουθούν με το ίδιο ποσοστό η Ελιά, το ΚΚΕ και το Ποτάμι.

Στην πρόθεση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 24%, έναντι 18% της Νέας Δημοκρατίας, και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 6,5%, η Ελιά, το ΚΚΕ και το Ποτάμι με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3% και η ΔΗΜΑΡ με 1%. Άλλο κόμμα επιλέγει το 10% των ερωτηθέντων, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 21%.

Στο ερώτημα για το πώς πρέπει να εκλεγεί ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το 54% των ερωτηθέντων δηλώνει πως προτιμά να διαλυθεί η Βουλή και να εκλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη νέα Βουλή, ενώ το 46% επιθυμεί να εκλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Οι εξαγγελίες των Αντώνη Σαμαρά και Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ φαίνεται πως δεν ενθουσίασαν τους ψηφοφόρους, με μόλις το 18% να θεωρεί ότι οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού είναι στο σωστό δρόμο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα είναι 28%. Μάλιστα, για τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα το 53% των ερωτηθέντων εκτιμά πως δεν είναι εφαρμόσιμες και ορθώς μελετημένες, ενώ ένα 19% πιστεύει ότι θα οδηγήσουν τη χώρα πολλά χρόνια πίσω. Αντίστοιχα, το 52% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός δεν εξήγγειλε κάτι καινούργιο από τη Θεσσαλονίκη, ενώ το 30% εκτιμά ότι οι εξαγγελίες δεν είναι ικανές να αντιστρέψουν το κλίμα.

Παράλληλα, μόνο το 24% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η κυβέρνηση Σαμαρά μπορεί να βοηθήσει για να βγει η χώρα από την κρίση, με το 64% να διαφωνεί, όμως την ίδια στιγμή μόνο το 25% συμφωνεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κυβερνήσει, έναντι 59% που διαφωνεί.

Όσο για το αν το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο, το συντριπτικό 86% θεωρεί πως πράγματι το ΠΑΣΟΚ έχει κλείσει τον κύκλο του, έναντι μόλις 11% που διαφωνεί.