Deutsche Welle: Θα πείσει ο Σαμαράς τη γερμανική κυβέρνηση;

Μπορεί η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Κριστιάνε Βιρτζ, να αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο, στις 23 Σεπτεμβρίου, ως μία “επίσκεψη ρουτίνας”, όμως είναι όντως έτσι;

Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ της Deutsche Welle, δύσκολα μπορεί να δεχτεί κανείς ότι η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά θα είναι μια “επίσκεψη ρουτίνας”, εν όψει των επικείμενων κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

“Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, oι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές, καθώς η τρόικα είναι αποφασισμένη να κλείσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, με κυριότερες το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Θα πρέπει να αναμένεται ότι κ. Σαμαράς θα εκθέσει στην κ. Μέρκελ τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε η κυβέρνηση του εάν δεχόταν νέα σκληρά αιτήματα της τρόικας”, αναφέρει το δημοσίευμα. “Αν κρίνει κανείς από τη στάση της καγκελαρίου στο παρελθόν, δύσκολα μπορεί να διανοηθεί ότι θα επιδείξει μεγάλη κατανόηση”, προσθέτει ακόμα, κάνοντας αναφορά και στην προ ημερών δήλωση του Eurogroup, το οποίο ζήτησε την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου.

Το άλλο κεντρικό κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, όπως επισημαίνεται στο άρθρο, είναι το ζήτημα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2015. “Ενώ η ελληνική κυβέρνηση οπωσδήποτε θέλει να αποφύγει ένα νέο μνημόνιο, οι εταίροι στην ευρωζώνη αλλά και η ΕΚΤ θα το προτιμούσαν επειδή εκτιμούν ότι μόνον κατά αυτόν τον τρόπο θα συνεχιστεί το μεταρρυθμιστικό έργο στην Ελλάδα. Τη λογική αυτή συμμερίζεται και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών”, αναφέρεται.

Με αυτήν την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την Deutsche Welle, είναι συζητήσιμο αν ο Αντώνης Σαμαράς θα καταφέρει να πείσει την γερμανική πλευρά για την αναγκαιότητα των φοροελαφρύνσεων, τις οποίες έχει εξαγγείλει. Βέβαια, υπάρχει και το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και η πιθανότητα νέων εκλογών από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψει μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

“Οπωσδήποτε η Άγκελα Μέρκελ δεν θα ήθελε στην Ελλάδα για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα”, σχολιάζει η Deutsche Welle, και το άρθρο καταλήγει: “Το ζητούμενο όμως είναι, αν είναι διατεθειμένη να στηρίξει τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση κάνοντας συμβιβασμούς σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας και εφαρμογής των συμφωνηθέντων προκειμένου να αποφευχθεί μια αριστερή κυβέρνηση”.