Σαμαράς-Βενιζέλος ψάχνουν κοινωνική συμφωνία

Στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη, επιχειρώντας να αποδομήσει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και να κερδίσει την επικοινωνιακή μάχη, εν όψει και του δύσκολου χειμώνα που έρχεται. 

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, αποφάσισαν να «φέρουν» στην κοινωνία τα αιτήματα των εκπροσώπων των δανειστών για αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Ήδη, μιλώντας τη Δευτέρα σε συνέδριο με θέμα “Δημοκρατία υπό πίεση” , ο πρωθυπουργός επιτέθηκε κατά μέτωπο στο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάζει, αναφερόμενος στη δίδυμη απειλή του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού.

“Οι εχθροί των μεταρρυθμίσεων ετοιμάζουν την τελευταία τους επίθεση, κάνουν ότι μπορούν με ψεύτικες υποσχέσεις για γρήγορες λύσεις όμως όσο περισσότερο προσπαθούν να πείσουν ότι είναι αξιόπιστη εναλλακτική τόσο περισσότερο εκτίθενται. Τα όσα πετύχαμε δεν μπορούν να θυσιαστούν στον βωμό του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς, φωτογραφίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε: Σαμαράς: Ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός έχασαν την ευκαιρία τους

Όμως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν παρέλειψε, στις δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, να επιτεθεί κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας: “Δυστυχώς, υπάρχει ένας εθνικός διχασμός, γιατί οι δυνάμεις της Αντιπολίτευσης και πρωτίστως της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχουν επιλέξει έναν πάρα πολύ εύκολο ρόλο, που θυμίζει τις χειρότερες εκδοχές της Μεταπολίτευσης: το ρόλο της δημαγωγίας, της παροχολογίας, μία προσέγγιση η οποία είναι κατώτερη των περιστάσεων και υποτιμά τις θυσίες και τις αγωνίες του Ελληνικού λαού. Εμείς επωμιζόμαστε το βάρος των δύσκολων χειρισμών, των δύσκολων διαπραγματεύσεων, ενώ το σωστό, το ηθικό, το δίκαιο είναι να υπάρξει εθνική ενότητα και εθνική συστράτευση, ώστε να ολοκληρώσουμε αυτήν την προσπάθεια – τα τελειώματα είναι πάντα δύσκολα, γιατί υπάρχει αυτή η κόπωση – χρειάζεται, λοιπόν, μία εθνική διαπραγμάτευση, μία εθνική συναίνεση και ένα εθνικό καθήκον αλήθειας που πρέπει να σεβόμαστε".

Διαβάστε: Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν στη στήριξη Χαρδούβελη

Εν τω μεταξύ, στα τέλη του μήνα αναμένεται στην Αθήνα η αποστολή της τρόικας, με το ΔΝΤ να πιέζει εκ νέου για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό, όμως την κυβέρνηση να διατηρεί τις αμυντικές της γραμμές, ζητώντας πρόσθετο χρόνο ως τον Οκτώβριο και έχοντας ήδη απευθυνθεί στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας για να αποκρούσει τις απαιτήσεις της τρόικας.

Διαβάστε: Εργασιακά - ασφαλιστικό : "We should not go there"...

Πάντως, κυβερνητικό ρήγμα απειλεί να προκαλέσει η επιμονή του Ευάγγελου Βενιζέλου στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, ένα θέμα που έφερε ξανά στο προσκήνιο ο ίδιος, καθώς στις τάξεις της Συγγρού είναι πολλοί αυτοί που διαφωνούν κάθετα με μία τέτοια προοπτική, και τις επόμενες μέρες είναι πιθανό αυτή η δυσαρέσκεια να εκφραστεί και δημοσίως από διάφορα στελέχη της ΝΔ.