Σκουρλέτης: Πάνε να μπλέξουν τον Ντράγκι σε πολιτικές σκοπιμότητες

“Η κυβέρνηση θέλει να εμπλέξει και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στις πολιτικές της σκοπιμότητες”, τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πάνος Σκουρλέτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

“Το σχόλιο κύκλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη συνάντηση Τσίπρα-Ντράγκι αυτό καθαυτό είναι ουδέτερο και δεν έρχεται να διαψεύσει τον κ. Τσίπρα. Αυτά όλα, δηλαδή, που με ένα χοντροκομμένο τρόπο εκ μέρους της κυβέρνησης επιχείρησαν από χθες να του βάλουν στο στόμα η ΝΔ και τα στελέχη της. Μάλιστα, αργά το βράδυ αισθάνθηκε ο ίδιος ο κ. Ντράγκι, το περιβάλλον του, να κάνει μια δεύτερη διαρροή, λέγοντας αυτολεξεί ότι είναι πολιτικά ουδέτερες και όχι αρνητικές οι δηλώσεις απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτή είναι υψηλή πολιτική, άλλου είδους ευαισθησίες τις οποίες δεν διαθέτει η κυβέρνηση”, σημειώνει.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την άποψη ότι “η πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών, είτε το λέει φανερά είτε το σκέφτεται, έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι ο Αλέξης ο Τσίπρας θα είναι ο αυριανός πρωθυπουργός. Η κ. Μέρκελ θα αρνηθεί ή οποιοσδήποτε άλλος στον ελληνικό λαό να αποφασίζει μόνος του ποιος θα είναι πρωθυπουργός; Αυτό και αν το σκέφτεται, να μη διανοηθεί ποτέ να το πει. Όχι μόνο εκείνη αλλά και οποιοσδήποτε άλλος. Η Ευρώπη έχει δημοκρατικές παραδόσεις. Αυτές δεν πρέπει να αποτελούν μια παλιά ανάμνηση, αλλά το ζητούμενο είναι πώς θα ξανακτίσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος και πώς θα διευρυνθεί η δημοκρατία. Εκτίμησή μας είναι ότι η Ευρώπη μέσα από την απάντηση που θα δώσει στο ελληνικό πρόβλημα, ουσιαστικά θα προδιαγράψει το μέλλον της. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα στην Ελλάδα και όλων εκείνων των δυνάμεων που πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει στροφή στην Ευρώπη συμπίπτει με ένα διάλογο που γίνεται για την ανάγκη να αφήσουμε πίσω τις ακραίες αντικοινωνικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας, που κατά κύριο λόγο εκφράζει η κ. Μέρκελ, και ασπάζεται ο κ. Σαμαράς και τις ακολουθεί”.

Ερωτηθείς για το πρόγραμμα που παρουσίασε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, ο κ. Σκουρλέτης υπογραμμίζει: “Η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη αποτελεί από μόνη της μια τομή στα πολιτικά πράγματα. Για πρώτη φορά αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης πέρα από την πρακτική των προηγούμενων δεκαετιών, όταν πράγματι υπήρχαν θολές εξαγγελίες, παρουσίασε ένα τεκμηριωμένο, κοστολογημένο, αναλυτικό, εφαρμόσιμο πρόγραμμα. Εμείς, με αρκετή σύνεση δεν μοιράσαμε υποσχέσεις, αλλά αναλάβαμε ευθύνες, δώσαμε ένα διαφορετικό δείγμα γραφής. Η λέξη “παροχές” είναι έξω από το δικό μας λεξιλόγιο. Για μας υπάρχουν προτάσεις, στάση ευθύνης, αξιολόγηση προτεραιοτήτων, κοινωνική ευαισθησία και δεσμεύσεις. Πάνω εκεί χτίζουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό και προχωράμε”.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την πεποίθηση ότι θα προκηρυχθούν εκλογές με αφορμή την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. “Αν κανείς κοιτάξει τις τοποθετήσεις των διαφόρων πολιτικών κομμάτων, των ανεξάρτητων βουλευτών, εύκολα μπορεί να συμπεράνει ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος αριθμός -και σωστά, λέω εγώ- ώστε να προκύψει Πρόεδρος Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι προέχει το να υπάρξει πραγματική αντιστοίχιση των συσχετισμών που υπάρχουν στην κοινωνία με τη σύνθεση της σημερινής Βουλής”.