Βενιζέλος: “Κρίση νομιμοποίησης των πολιτικών κομμάτων και των κυβερνήσεων”

Στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η σύγχρονη δημοκρατία, καθώς η οικονομική κρίση και ο ανταγωνισμός δημιουργούν ισχυρή πίεση στη δημοκρατία, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τον εναρκτήριο χαιρετισμό του στο συνέδριο «Athens Forum 2014: Democracy under pressure», που διεξάγεται από το πρωί στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έκανε επίσης λόγο για αναγκαιότητα ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας και οικονομικής κρίσης και ανέφερε ότι η ευρώπη πρέπει να ξαναθυμηθεί τις βασικές και θεμελιώδεις αρχές της, που εδράζονται στο δημοκρατικό ιδεώδες και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

"Στο δυτικό χώρο η φιλελεύθερη αντιπροσωπευτική δημοκρατία υφίσταται την ισχυρή πίεση της οικονομικής κρίσης, της κρίσης του μοντέλου της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, της ανεργίας, της μείωσης των ευκαιριών, της αμφισβήτησης της κοινωνικής συνοχής και του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι πολύ συχνά η οικονομική και κοινωνική πίεση μετατρέπεται σε κρίση πολιτικής συμμετοχής και αντιπροσώπευσης.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η κατάσταση οδηγεί "σε κρίση νομιμοποίησης των πολιτικών κομμάτων και των κυβερνήσεων. Η κρίση αυτή βαίνει παράλληλα με την κρίση της κυριαρχίας του εθνικού κράτους, που καθίσταται αιχμάλωτο των αγορών, χωρίς οι λειτουργίες του να αντικαθίστανται από ανάλογα βήματα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης".

Συνεχίζοντας, παρατήρησε ότι "το δημοκρατικό και πολιτικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αντίστοιχο έλλειμμα στο επίπεδο των κρατών μελών" και παρατήρησε ότι "η άνοδος της ακροδεξιάς, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και η εμφάνιση διαφόρων μορφών πολιτικής και κοινωνικής βίας είναι ίσως η πιο εμφανής όψη της πίεσης που υφίσταται η δυτική δημοκρατία στο σπίτι της".

Επίσης, τόνισε ότι το μεγάλο θεσμικό και ηθικό δίλημμα που τίθεται είναι η δυνατότητα των εχθρών της δημοκρατίας να αξιοποιούν τα δημοκρατικά δικαιώματα, τους δημοκρατικούς θεσμούς, τις δημοκρατικές διαδικασίες και σημείωσε πως "το κρισιμότερο είναι να δοθούν δημοκρατικές/πολιτικές απαντήσεις στα αιτία της οικονομικής κοινωνικής πίεσης που υφίσταται η δυτική δημοκρατία στον τόπο της. Αυτό αφορά την ανάγκη για πολιτικές που διασφαλίζουν την απασχόληση, την αξιοπρέπεια, την ευημερία όλων των πολιτών".

Στο ίδιο ύφος, παρατήρησε ότι "ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική κρίση σε πολλά κράτη-μέλη της τα τελευταία επτά χρόνια, ενώ κοστίζει πολλά χρήματα, δεν δίνει απαντήσεις στις παραπάνω υπαρξιακές ανάγκες". .

Τέλος, τόνισε ότι χρειάζεται μια νέα πολιτική για την αντιμετώπιση των ανοιχτών διεθνών θεμάτων και υπογράμμισε την ανάγκη για την προάσπιση όχι μόνο της δημοκρατίας αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφού, όπως είπε, αποτελούν τις δυο όψεις, του ιδίου νομίσματος.

Να σημειωθεί ότι το "Athens Forum 2014: Democracy under pressure" είναι μία σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες διοργανώνονται με την ευκαιρία της διεθνούς ημέρας δημοκρατίας, από τις εφημερίδες "International New York Times" και "Καθημερινή" και από το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τη δημοκρατία (UNDEF).