“Με τη βοήθεια του Θεού η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας”!

"Ο χώρος του ΠΑΣΟΚ έχει ακρωτηριαστεί για το εθνικό συμφέρον" τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στη ΔΕΘ. Όταν ρωτήθηκε για τα γεγονότα και τις αποδοκιμασίες στο Ζάππειο απέφυγε να απαντήσει.

Όπως είπε "είμαι πρόεδρος ενός ΠΑΣΟΚ που τα χρόνια της μεταπολίτευσης προσέφερε πολλά, όμως έκανε και πολλά λάθη. Άνθρωποι του χώρου έχουν στιγματίσει και τραυματίσει το χώρο". 

Ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε γιατί η ΝΔ είναι κόμμα εξουσίας ενώ έχει ευθύνες για την κρίση και δεν είναι το ΠΑΣΟΚ.

Όπως επεσήμανε: "δεχόμαστε ραπίσματα για τις επιλογές μας. Νιώθουμε άσχημα, αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει την επιλογή της καταστροφής της χώρας".

Υπερασπίστηκε τις επιλογές του 2009 επί της κυβέρνησης Παπανδρέου αλλά είπε "κακώς σηκώσαμε το βάρος μόνοι μας. Έπρεπε όλοι να αναλάβουν την ευθύνη. Δεν καταλαβαίνω πώς η ΝΔ είναι κόμμα εξουσίας; Πώς είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να είναι ταπεινωμένο στη γωνία και το άλλο είναι κόμμα εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως άγουρο ΠΑΣΟΚ. Μαζεύει τυχοδιώκτες και δημαγωγούς. Όλοι θέλουν να ακούν την αλήθεια, αλλά ψηφίζουν το ψέμα". 

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε ότι "μπορεί να μην πετύχουμε το στόχο να εκλεγεί και να πάμε σε εκλογές".  ''Δεν υπάρχει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που να μην ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Βουλή'' δήλωσε χαρακτηριστικά και ο ίδιος ανέφερε ότι θέλει εκλογές στο τέλος της τετραετίας. 

"Δεν έχει σημασία η κομματική ταυτότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας", υπογράμμισε και πρόσθεσε "η ψηφοφορία είναι φανερή. Κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες του. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει; Ότι θα πάμε σε εκλογές. Γιατί να μη σπάσει ο στείρος διπολισμός ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ; Πώς το δέσαν ότι αν οδηγήσουν τη χώρα σε περιπέτεια θα τους βγει σε καλό; Εμείς ετοιμαζόμαστε για όλα τα ενδεχόμενα. Δεν είμαστε αφελείς. Με το ζόρι δεν γίνεται".

Οι επόμενοι μήνες μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι εξαιρετικά κρίσιμοι, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και είπε ότι το πραγματικό δίλημμα είναι εάν "όλα αυτά που κάνουμε θα πιάσουν τόπο ή αν θα τα θέσουμε υπό διακινδύνευση με κίνδυνο να οδηγηθούμε πολύ κατω από το μηδέν".

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι "ο Θεός της Ελλάδας είναι πιο ισχυρός από τον τυχοδιωκτισμό και την ανοησία" εξηγώντας πως, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις τον τυχοδιωκτισμό και την ανοησία, χρειάζεσαι και τύχη και "μεταφυσική ενίσχυση".

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση στο μέλλον να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι ουρά κανενός και δεν θέλει «σώνει και καλά» να είναι στην κυβέρνηση.

Εξάλλου, εκτίμησε ότι δεν θα επαληθευθεί το σενάριο που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ να έρθει πρώτο κόμμα στις εκλογές και να έχει την πρωτοβουλία σχηματισμού κυβέρνησης.

''Η εθνική λεβεντιά μπορεί να μας ταπεινώσει'' δήλωσε εμφατικά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκινώντας την ομιλία του.

Άσκησε κριτική για τον ΕΝΦΙΑ τονίζοντας: 'Ελπίζω κάποιοι να θυμούνται με νοσταλγία το ΕΤΗΔΕ... Γιατί πολλά ακούσαμε αλλά...".

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για 100 δόσεις για τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, μίλησε για "μεγάλη μείωση της έκτακτης εισφοράς" και "αισθητή μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα".

Οι πέντε άξονες

Πέντε άξονες παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη ΔΕΘ για την "επάνοδο της Ελλάδας" όπως είπε. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη είμαστε αντιμέτωποι με ακραία φαινόμενα και χρειαζόμαστε προοδευτική σταθερότητα. 

1)Απαλλαγή από το μνημόνιο. Εφαρμογή σχεδίου ανάκαμψης χωρίς μέτρα και χωρίς την τρόικα. Όπως είπε "βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας γιατί το κούρεμα του χρέους το έκανε το ΠΑΣΟΚ και αυτό κανείς δε θέλει να το πει".

2)Πολιτική και θεσμική σταθερότητα. "Αυτό ξεκινάει από την εκλογή Προέδρου" επεσήμανε.

3)Συσπείρωση δημιουργικών δυνάμεων της χώρας. Βασικό κριτήριο είναι η απασχόληση. "Πρέπει να μπουν όλοι μέσα. Τα Επιμελητήρια, οι αγρότες, οι επιχειρήσεις, οι άνεργοι" ανέφερε.

4)Στήριξη ευπαθών ομάδων.

5)Η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. "Ζούμε σε ένα κόσμο επισφαλή. Δείτε τι γίνεται γύρω μας. Ό,τι κάνουμε για όλα τα μεγάλα θέματα αντανακλούν τα εθνικά μας συμφέροντα", σημείωσε.