Χαρδούβελης: Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι δικό μου δημιούργημα

Σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η ομιλία του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη σε εκδήλωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) στην Θεσσαλονίκη, λόγω αντιδράσεων των εκπροσώπων των επιμελητηρίων σε αναφορές που έκανε ο υπουργός στον ΕΝΦΙΑ.

Η αναφορά του υπουργού ότι ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων «είναι πιο δίκαιος γιατί έπιασε και τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα» προκάλεσε την αντίδραση των παριστάμενων.

Ο κ. Χαρδούβελης ανταπάντησε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις υψηλές αντικειμενικές αξίες, το οποίο δεν μπορεί να επιλυθεί άμεσα.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν κάτι που υποχρέωσε τον κ. Χαρδούβελη να σημειώσει ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι δικό του δημιούργημα.

«Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι δικό μου δημιούργημα και δεν θα απολογηθώ για αυτό» τόνισε. 

Οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν όταν ο υπουργός, σε κάποιο σημείο της ομιλίας του, είπε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές που εφαρμόζονται στην Ελλάδα “έχουν ξεβολέψει πολύ κόσμο” και ανέφερε ως παράδειγμα και τα επιμελητήρια.

Η τοποθέτηση του υπουργού προκάλεσε την αντίδραση του κ. Μίχαλου, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Χαρδούβελη, σε έντονο ύφος, έκανε λόγο για “καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης”, για “230.000 επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο”, προβλέποντας ότι “δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ επενδύσεις στην Ελλάδα” από τη στιγμή που – όπως είπε - η φορολογία των επιχειρήσεων έχει φθάσει στο 50% και στη γειτονική Βουλγαρία είναι στο 10%. , όταν υπάρχει γραφειοκρατία και έλλειψη ρευστότητας.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων  επεσήμανε ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος φόρος και ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποκαταστήσει την αδικία κάτι που ο κ. Χαρδούβελης ως άνθρωπος προερχόμενος από την αγορά πρέπει να κατανοεί. Ζήτησε δε να εκλείψουν και οι νομοθετικές αδικίες κατά των Επιμελητηρίων, για τα οποία στην ομιλία του ο κ. Χαρδούβελης είχε πει ότι «ξεβολεύονται».

Καταλήγοντας ο κ. Μίχαλος «ευχαρίστησε» τον κ. Χαρδούβελη λέγοντας: «Ελπίζω αύριο ο Πρωθυπουργός να είναι πιο κατατοπιστικός από εσάς».