Αντιρατσιστικό: ΣΥΡΙΖΑ, Ρεπούση κατά του άρθρου για τις γενοκτονίες

Με έντονες διαφωνίες από το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πλήρη διαχωρισμό της Μαρίας Ρεπούση από το κόμμα της, τη ΔΗΜΑΡ ψηφίζεται στη Βουλή το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Αντιδράσεις διατυπώνονται και για το Σύμφωνο Συμβίωσης.

Σχετικά με το Σύμφωνο Συμβίωσης (υπενθυμίζεται ότι και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου είχε πάρει αποστάσεις) έντονη ήταν η αντίδραση του βουλευτή της ΝΔ κ. Αν. Νεράντζη. Ο κ. Νεράντζης δεν έκρυψε την αντίθεσή του στην συζήτηση περί του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών. Ενώ προχώρησε και σε ακραίους παραλληλισμούς που προκάλεσαν αντιδράσεις. Είπε χαρακτηριστικά: "Υπάρχουν κόμματα στην Ολλανδία που αναγνωρίζουν την παιδοφιλία. Τι θα κάνουμε, θα το υιοθετήσουμε κι εμείς; Υπάρχουν επίσης οίκοι ανοχής που επιτρέπουν την κτηνοβασία! Τι θα κάνουμε, θα το υιοθετήσουμε και εμείς;". Και κατέληξε λέγοντας ότι: "το σύμφωνο συμβίωσης δεν μπορεί να βρεις θέση σ’ εμάς".

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε την πλήρη αντίθεση του όσον αφορά στο άρθρο 2 του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, όπου έχουν ενταχθεί και οι γενοκτονίες κατά των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Πόντιοι, Αρμένιοι και Μικρασιάτες). Ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε τις σοβαρές ενστάσεις του για το άρθρο 2 επικαλούμενο την ποινικοποίηση της άποψης.

Ο βουλευτής, Ν. Βούτσης, είπε ότι στο νομοσχέδιο συζητάμε "για ένα πουκάμισο αδειανό. "Υπάρχει καλοδεχούμενη καταγγελία του λόγου του μίσους, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, όμως λείπουν η τιμωρία της πράξης καθ’ αυτής ως ειδεχθούς και με επιβαρυντικό τρόπο" είπε και διαπίστωσε και "έλλειψη προστασίας προς τα θύματα".

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μ. Ρεπούση, διαχώρισε πλήρως την στάση της από την Κ.Ο. του κόμματός της δηλώνοντας ότι το σχέδιο νόμου "βάλλει ευθέως κατά του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης γνώμης" και "παρών" για τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου. Επίσης, παρά το γεγονός ότι στα εγκλήματα που διώκονται συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που στρέφονται κατά πρόσωπα ή ομάδες ατόμων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, η κυρία Ρεπούση επιτέθηκε στην κυβέρνηση επειδή "αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια από το να συνάπτουν αναγνωρισμένη από την Πολιτεία σχέση" ενώ διερωτήθηκε αν "το ΚΚΕ είναι υπέρ ή κατά του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης".