Χαρδούβελης: Δε βάζουμε κόκκινες γραμμές με την τρόικα

"Έχει ανέβει πολύ ο πήχης των προσδοκιών" σχετικά με την έναρξη, αύριο Τρίτη, των νέων συνομιλιών με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Ο κ. Χαρδούβελης είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδούβελης, η Αθήνα δεν βάζει κόκκινες γραμμές για τη διαπραγμάτευση, τονίζοντας πως έχει δοθεί προτεραιότητα σε πολλά διαρθρωτικά μέτρα τα οποία και αναμένεται κυρίως να συζητηθούν στο Παρίσι από αύριο.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως δεν έχει καμία ανησυχία για τα αποτελέσματα των επαφών στο Παρίσι, φροντίζοντας, πάντως, να ξεκαθαρίσει πως τα στελέχη του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ μπορούν να συζητήσουν μόνο για το Μνημόνιο, κάτι που σημαίνει, όπως τόνισε, ότι η Αθήνα δεν αναμένει να υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις από τη συνάντηση.

Μετά την ολοκλήρωση της διευρυμένης συσκέψεως που πραγματοποιήθηκε επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Χαρδούβελης δήλωσε "αν αυξήσουμε την αξιοπιστία μας θα καταφέρουμε πολλά στη συνέχεια".

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο φοροελαφρύνσεων τόνισε πως εφόσον οι εκπρόσωποι των δανειστών θέσουν θέματα για την φορολογία στο πετρέλαιο θέρμανσης ή άλλα φορολογικά ζητήματα θα λάβουν σχετική απάντηση.

Στην ευρεία συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου μετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Δένδιας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Εργασίας κ. Κ. Μητσοτάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου (τελευταία ενημέρωση 20.33). 

Κομισιόν: Στο Παρίσι δεν θα μιλήσουμε για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας

Στόχος της τριήμερης συνάντησης στο Παρίσι είναι η εξέταση της προόδου σε ορισμένα από τα ζητήματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο της επόμενης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος η οποία θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ο Σάιμον Ο΄Κόνορ υπογράμμισε ακόμη ότι στόχος των συζητήσεων στο Παρίσι μεταξύ των επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ με τις ελληνικές αρχές δεν είναι να εξεταστούν το πως θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μετά το 2014 ή να εξεταστούν ζητήματα που άπτονται της βιωσιμότητας του χρέους. Τα θέματα αυτά, υπογράμμισε, θα εξεταστούν το φθινόπωρο στο πλαίσιο της αξιολόγησης μετά την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο και στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί με τη δήλωση του Εurogroup στις 27 Νοεμβρίου του 2012.