Καραμανλής: Ηχηρό χαστούκι ο ΕΝΦΙΑ για την κυβέρνηση

"Ηχηρό χαστούκι" είναι σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, η υπόθεση του ΕΝΦΙΑ για τον κυβερνητικό συνασπισμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι κορυφαίοι παράγοντες της Νέας Δημοκρατίαςυποστηρίζουν ότι έως ότου διορθωθούν οιτα λάθη και οι αδικίες και περάσει η κυβερνητική επιχειρηματολογία στη κοινωνία περί δίκαιης φορολόγησης θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια.

Σύμφωνα με το ΒΗΜΑ, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αναγνωρίζει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην κοινωνική βάση, θεωρεί διαχειρίσιμη την κατάσταση και τονίζει ότι από εδώ και μπρος, στόχος της κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των πολιτών με όπλο τις θετικές επιδόσεις της οικονομίας.

Παρά τις επερχόμενες διορθωτικές παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ, στα υψηλά κλιμάκια επικρατεί επιφυλακτικότητα για το αν θα βελτιωθεί το κλίμα. Σύμφωνα με παράγοντες της Συγγρού, οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκάλεσε στην κοινωνία ο νέος φόρος, έπληξε το ιδεολογικό υπόστρωμα της Νέας Δημοκρατίας και χτύπησε στο μαλακό υπογάστριο της Κεντροδεξιάς. "Η ζημιά που έχει γίνει είναι πάρα πολύ μεγάλη", σύμφωνα με στελέχη της κυβερνώσας παράταξης.

Δύο ακόμα μέτωπα στα οποία δοκιμάζεται η κυβέρνηση είναι αυτά των σχέσεων με την Εκκλησία και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Η πίεση που ασκείται είναι πολύ μεγάλη, ενώ σημαντικές ήταν οι προσπάθειες για να πέσουν οι τόνοι κυρίως με την Εκκλησία, αναφορικά με το ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.

Παράλληλα, οι ένστολοι βρίσκονται σε αναβρασμό, αμφιβάλλοντας για την ειλικρίνεια των προθέσεων της κυβέρνησης για μισθολογική αποκατάσταση, επικαλούμενοι τις δικαστεικές αποφάσεις.

Η πλευρά Σαμαρά επενδύει πολλά στην εμφάνισή του το επόμενο Σαββατοκύριακο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου πρόκειται να παρουσιάσει στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και να αναφερθεί στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Στην συμπρωτεύουσα βρίσκεται ήδη κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον γραμματέα της ΝΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκο και τους νέους γραμματείς Επικοινωνίας και Στρατηγικού Σχεδιασμού, Γιώργο Κουμουτσάκο και Οργανωτικού, Δημήτρη Μαραβέλια, προκειμένου να συμμετάσχουν σε συσκέψεις με τοπικούς παράγοντες και στόχο την αναστροφή του κλίματος.