Θέμα επέκτασης της τετραετίας των κυβερνήσεων θέτει ο Μητσοτάκης

Να αποτελέσει σημείο πολιτικού διαλόγου το ενδεχόμενο επέκτασης του εκλογικού κύκλου πέραν της τετραετίας πρότεινε, από το βήμα της Εθνικής Συνδιάσκεψης της ΟΝΝΕΔ, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταθέτοντας τις απόψεις του σχετικά με τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της χρονικής διάρκειας της κοινοβουλευτικής θητείας, όπως επίσης και στο θέμα της αποσύνδεσης των εθνικών εκλογών από την εκλογή του προέδρου της δημοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι “έχει ταλαιπωρηθεί ο τόπος με την εκλογολογία που παρεμβαίνει στον πολιτικό διάλογο μετά από κάθε εκλογή”, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο “δεν επιτρέπει στις κυβερνήσεις να έχουν μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό”.

“Υπάρχει ένα ερώτημα για το οποίο θα με ενδιέφερε να ακούσω και τις δικές σας απόψεις, απόψεις δηλαδή νέων ανθρώπων”, ανέφερε απευθυνόμενος στα μέλη της ΟΝΝΕΔ, και υπογράμμισε ότι “θα ήταν ωφέλιμο να κατατεθούν απόψεις για το αν πρέπει να υπάρχει ή να μην υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ βουλευτή και υπουργού σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα”.

Αναφερόμενος στην πρόταση του κ. Αθανασίου για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας εκτίμησε πως “θα πρέπει να απαντήσουμε αν η ενίσχυση του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα είναι συμβατή με τους κανόνες του κοινοβουλευτισμού” και συμπλήρωσε πως “αυτά τα ερωτήματα τίθενται και μάλιστα τοποθετούν και τον αντίλογο στις προτάσεις που εμείς οι ίδιοι έχουμε κάνει”.

Ακόμη, έκρινε αναγκαία την τροποποίηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, που αναφέρεται στο θέμα της ευθύνης υπουργών, και υπενθύμισε ότι το 2006 είχε αναλάβει μια πρωτοβουλία για την τροποποίησή του, στέλνοντας επιστολή στους βουλευτές για να προσυπογράψουν και να συγκεντρωθούν οι 50 υπογραφές που είναι απαραίτητες από το Σύνταγμα. “Δυστυχώς μόλις 11 συνάδελφοι βουλευτές τότε είχαν υπογράψει το σχετικό αίτημα”, σημείωσε.