To tweet της Ρεπούση για το αντιρατσιστικό ανάβει φωτιές

Φωτιές άναψε στο θέμα της Γενοκτονίας η Μαρία Ρεπούση. Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter: "Αντί σχολίου για την τροπολογία των βουλευτών της ΝΔ, παραπέμπω στο Α. ΛΙΑΚΟΣ: Βγάλτε τους νεκρούς από τη ζυγαριά!".

Στο άρθρο που συνέταξε ο καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Αντώνης Λιάκος τον περασμένο Δεκέμβριο, στον πρώτο γύρο αντιπαράθεσης για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, υπογραμμίζει ότι ο ιστορικός δεν είναι δικαστής και διερωτάται "με ποια κριτήρια λοιπόν ονομάζεται μια μαζική εξόντωση γενοκτονία;". Οπως υποστηρίζει, "το ζήτημα δεν είναι αν η διαδικασία της εξόντωσης έχει ως θύματα αμάχους χωρών που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ή η μελετημένη εξόντωση πληθυσμών με κριτήριο τη φυλή ή το θρήσκευμα". Ενα γεγονός δεν συνιστά από μόνο του γενοκτονία, επισημαίνει και εξηγεί: "Ονομάζεται εκ των υστέρων έτσι, κάτω από συγκεκριμένες νομικοπολιτικές προϋποθέσεις που αφορούν το παρόν της αναγνώρισης και όχι το παρελθόν της διάπραξης. Η γενοκτονία δηλαδή δεν είναι ένα "αντικειμενικό γεγονός". Η χρήση του όρου εξαρτάται από το ποιες συνέπειες επιδιώκουμε να έχει ο τρόπος που αναφερόμαστε στο γεγονός".
Ακόμη ξεκαθαρίζει στο άρθρο του πως δεν αποσκοπεί σε μια "διαβάθμιση" εγκλημάτων, "ούτε κάποιοι νεκροί βαραίνουν περισσότερο από άλλους".