Γκρίνια στο ΣΥΡΙΖΑ για ΕΝΦΙΑ, Σταθάκη και Άγιο Όρος

Γκρίνια και εσωτερικές διαμάχες προκαλεί στο ΣΥΡΙΖΑ ο ΕΝΦΙΑ αλλά και η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Άγιο Όρος.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο ΑΠΕ μίλησε για μία συνολική φορολογική πολιτική που επεξεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ στην οποία καθοριστικό ρόλο θα παίζει η σύνταξη του περιουσιολογίου.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία ακινήτων απέφυγε να προσδιορίσει κάποιο ποσό πάνω από το οποίο θα φορολογείται η ακίνητη περιουσία, αναδεικνύοντας το θέμα των αντικειμενικών τιμών -τις χαρακτήρισε εξωπραγματικές-, για να προσθέσει ότι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα περιλαμβάνονται κοινωνικά κριτήρια στο πλαίσιο της ριζικής αναμόρφωσης του φορολογικού συστήματος.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας, σε δημόσια παρέμβασή του είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, ενώ το ίδιο υποστήριξε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Από την άλλη πλευρά ο βουλευτής Γ. Σταθάκης σε συνέντευξή του μίλησε για εξαίρεση αυτών που έχουν περιουσία η οποία να μην υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ. "Θα επαναφέρουμε το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, θα βγάλουμε από τον φόρο ακίνητης περιουσίας τα νοικοκυριά που έχουν περιουσία κάτω από 200.000 ευρώ", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης.

Μάλιστα και το τμήμα οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωσή του για τον ΕΝΦΙΑ και την πρόταση του κόμματος ανέφερε ότι στον αντίποδα περιλαμβάνονται τα εξής:
-καταγραφή σε περιουσιολόγιο και με σύγχρονες πραγματικές αξίες του συνόλου της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών,
-υψηλό αφορολόγητο όριο,
-έντονη προοδευτικότητα της κλίμακας και φορολόγηση στο σύνολο της περιουσίας και όχι ανά ακίνητο.

Η θέση του κ. Σταθάκη προκαλεί ήδη αντιδράσεις. Σε άρθρο στην ιστοσελίδα iskra.gr όπου εκφράζεται η Αριστερή Πλατφόρμα του κόμματος σημειώνει ότι: "Απ' όσο είναι γνωστό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει λάβει επισήμως μια τέτοια απόφαση ή μήπως ο Γιώργος Σταθάκης ξέρει κάτι παραπάνω; Θα ήταν ενδιαφέρον να διευκρινιστεί η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα για όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας πάνω από 200 χιλ. ευρώ".

Κριτική στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Αγιον Ορος ασκεί με άρθρο της σε ιστολόγιο η Ελένη Πορτάλιου, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον τίτλο "Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο Αγιον Ορος".

Η Ε. Πορτάλιου θεωρεί ότι η ταύτιση των κοινοτήτων των μοναχών με τις Ζαπατίστικες κοινότητες είναι προσβολή -αναφερόμενη σε δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές ότι η επίσκεψη στο Αγιον Ορος έγινε για ψηφοθηρικούς λόγους.