Ανησυχία και ψάξιμο στο Μαξίμου για αξιολόγηση και απολύσεις

Γύρω από το ίδιο τραπέζι αλλά με "θέσεις" που απέχουν μακράν κάθισαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητώντας λύσεις στο θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και των απολύσεων. Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα επιμένει για 6.500 αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο μέχρι τα τέλη του έτους.

Η αξιολόγηση του προσωπικού και το μέτρο της ποσόστωσης του 15% στη κλίμακα βαθμολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων έχει προκαλέσει έντονες τριβές μεταξύ του κ. Βενιζέλου και του κ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το πολιτικό ρεπορτάζ, η συνάντηση φαίνεται να καταλήγει σε αδιέξοδο και τα ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης να ανανεώνουν το ραντεβού τους σύντομα αφού πρέπει να βρεθεί λύση μέσα στον Αύγουστο.

Ο κ. Βενιζέλος έχει εκφράσει αντιρρήσεις σχετικά με την ποσόστωση του 15% αλλά δεν έχει θέσει θέμα βέτο μέχρι τώρα. Σε προχθεσινή του ομιλία είχε δηλώσει πως στόχος είναι να ενεργοποιηθεί όλο το υπαλληλικό προσωπικό του κράτους ώστε να είναι αποτελεσματικό και "αυτό δεν ισχύει όταν διαχέεται ο φόβος και η ανασφάλεια, όταν αλλάζουν οι προτεραιότητες και οι προτεραιότητες είναι η προστασία του ίδιου του προσωπικού – γιατί νιώθει ότι υφίσταται μια επίθεση". Μάλιστα κατήγγειλε "κάθε συντεχνιακή λογική, αλλά αρνούμαστε και κάθε λογική ισοπέδωσης και απαξίωσης των δημοσίων υπαλλήλων και του προσωπικού της Δημόσιας Διοίκησης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα".

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχτεί αλλαγές που να αγγίζουν τον πυρήνα της αξιολόγησης και του νόμου που έχει ψηφισθεί, αν και δεν έχει αντίρρηση για ορισμένες τροποποιήσεις που θα μπορούσαν να κάνουν ευχερέστερη την εφαρμογή του.

Η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης,α Εύη Χριστοφιλοπούλου, έχει κατεθέσει τις προτάσεις της για τη βελτίωση του Ν. 4250/2014 για την αξιολόγηση, με κυριότερη μια προσθήκη σε διάταξη του νόμου, η οποία να ορίζει ότι "κανένας υπάλληλος δεν πρόκειται να απολυθεί βάσει της αξιολόγησής του, ούτε πρόκειται να υποστεί μισθολογικές κυρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη αρνητική υπηρεσιακή μεταβολή".

Διοικητικής Μεταρρύθμισης: Δεν αλλάζει ο πυρήνας του νόμου

Ο πυρήνας του νόμου για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων δεν αλλάζει, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Το Υπουργείο επεξεργάζεται προτάσεις που θα καταστήσουν απολύτως σαφές ότι η αξιολόγηση είναι εργαλείο διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων και διοίκησης και, σε καμία περίπτωση, δεν συνδέεται με το πρόγραμμα κινητικότητας, με τη διαθεσιμότητα, τις απολύσεις, ενώ δεν έχει καμία μισθολογική ή υπηρεσιακή συνέπεια για τον υπάλληλο. Κάτι που έχει τονίσει κατ’ επανάληψη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Η συγκριτική αξιολόγηση συνιστά το απαραίτητο μεταβατικό στάδιο προετοιμασίας προς το οριστικό σύστημα αξιολόγησης, που έχει δεσμευτεί το Υπουργείο να φέρει εντός των επομένων μηνών προς ψήφιση στη Βουλή και αφού πρώτα υπάρξει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τη συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, συζητήθηκε η ακόμη περισσότερη ενίσχυση στην απονομή της πειθαρχικής δικαιοσύνης, του ελέγχου των πλαστών πιστοποιητικών και του ελέγχου της μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου, κάτι που έχει δρομολογήσει ήδη τους τελευταίους 13 μήνες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, από τις αρχές του 2013, μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες, έχουν απομακρυνθεί, για ποινικούς, πειθαρχικούς ή για λόγους υποβολής πλαστών δικαιολογητικών και παράνομων προσλήψεων, περισσότεροι από 500 υπάλληλοι.

Ειδικότερα, το 2013 αποχώρησαν για τους παραπάνω λόγους 220 δημόσιοι υπάλληλοι, το δε α’ τετράμηνο (Ιανουάριος- Απρίλιος) του 2014, έχουν αποχωρήσει για τους ίδιους λόγους 304 υπάλληλοι. Πρόκειται για αναγκαστικές αποχωρήσεις πειθαρχικής ή ποινικής προέλευσης και για ανακλήσεις διορισμών ή καταγγελίες συμβάσεων λόγω υποβολής πλαστών δικαιολογητικών.

Ο στόχος για την ολοκλήρωση των 15.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του 2014, όπως αυτός έχει συμφωνηθεί από την κυβέρνηση, παραμένει, επισημαίνουν οι πηγές από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.