Ψηφίστηκε νομοσχέδιο για δωρεά 2.300.000 ευρώ για ξενώνα καρκινοπαθών

Κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής σύμβαση δωρεάς για τη δημιουργία ξενώνα σε Ογκολογικό Νοσοκομείο, με σκοπό τη φιλοξενία συγγενών καρκινοπαθών που είναι άποροι.

Η σύμβαση που θα λάβει τη μορφή νόμου, είναι από τις σπάνιες φορές που οδηγεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην εκτίμηση ότι από τις προτεινόμενες διατάξεις όχι μόνο δεν θα προκληθεί δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αντίθετα αναμένεται αύξηση της περιουσίας του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι», λόγω της περιέλευσης σε αυτό των νεοαναγειρόμενων εγκαταστάσεων.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και η δωρεά 

Ποια είναι, όμως, αυτή η σύμβαση που «περνάει» κατά πλειοψηφία και όχι ομοφώνως αυτές τις ημέρες από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή; 

Πρόκειται για τη σύμβαση δωρεάς μεταξύ της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής, του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι» και του «Συλλόγου Φίλων Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς, οι Άγιοι Ανάργυροι».   

Σκοπός της δωρεάς του Συλλόγου είναι η ανέγερση και λειτουργία ξενώνα συγγενών των ασθενών, με δικές του αποκλειστικά δαπάνες, σε οικόπεδο εντός του χώρου του Νοσοκομείου. Το ποσό της δωρεάς ανέρχεται σε 2.300.000 ευρώ και αποτελεί μέρος του ποσού που θα διατεθεί στον δωρητή Σύλλογο από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.  

Η δωρεάν ανέγερση του κτιρίου θα περιλαμβάνει κάθε αναγκαία κατασκευή που έχει σχέση με το αντικείμενο των οικοδομικών εργασιών και των μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Το κόστος της συντήρησης του και τα λειτουργικά έξοδα τα αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο δωρητής Σύλλογος οποίος θα δαπανήσει 2.300.000 ευρώ και, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, «σε κάθε περίπτωση ο δωρητής αναλαμβάνει να καλύψει τη δαπάνη για την ανέγερση του κτηρίου ανεξαρτήτως ύψους».

«Κατά πλειοψηφία» 

Υπέρ του νομοσχεδίου τάσσονται η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ερωτήματα όπως «πώς θα διασφαλιστεί ότι θα εξυπηρετηθεί ο σκοπός της δωρεάς», ή «γιατί δεν έχει προβλεφθεί ρητά η ευθύνη του δωρητή αν υπάρχουν κακοτεχνίες» ή «γιατί απουσιάζει Κανονισμός που θα περιέγραφε με ακρίβεια τη λειτουργία του Ξενώνα».

Το ΚΚΕ δηλώνει ότι επιφυλάσσεται διότι, μεταξύ άλλων, πρόκειται για μια πρακτική που εθίζει τους πολίτες στην αρχή ότι «οι υπηρεσίες υγείας δεν είναι δικαίωμα των πολιτών αλλά φιλανθρωπία» και επισημαίνει ότι τα χρήματα της δωρεάς «αποτελούν ένα πολύ μικρό μέρος από την εκμετάλλευση των εργαζομένων από το καπιταλιστικό κεφάλαιο».

Μ. Βορίδης: «Να μην τα πάρουμε; Δεν τα θέλουμε;»

Αυτές οι παρεμβάσεις και το ενδεχόμενο ούτε το νομοσχέδιο αυτό να ψηφιστεί ομόφωνα από το Τμήμα, σχολιάστηκαν από τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη με τον εξής τρόπο: «Δηλαδή, τι θα πάθει ο ΣΥΡΙΖΑ να πει: "Ναι, τα δεχόμαστε τα 2.300.000 ευρώ. Ευχαριστούμε και ευγνωμονούμε τον δωρητή". Και ακούμε σήμερα πως προήλθαν τα χρήματα από το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Εντάξει. Μπορεί να προήλθαν από εκεί. Δεν τα θέλουμε; Να μην τα πάρουμε;».  

Στο κλίμα αυτό ο κ. Βορίδης αναρωτήθηκε γιατί είναι τόσο δύσκολο να συμφωνήσουν σε ένα τέτοιο θέμα οι πολιτικές δυνάμεις ώστε το νομοσχέδιο να ψηφιστεί ομόφωνα και να δοθεί η δυνατότητα στους συγγενείς των ασθενών να απολαύσουν τη φιλοξενία του Ξενώνα.

«Ναι μεν αλλά»     

Πιο αναλυτικά ως προς τις τοποθετήσεις των κομμάτων, από τη ΝΔ ο Δημήτρης Χριστογιάννης, επισήμανε ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο δέχεται 9.700 ασθενείς ετησίως και συνεπώς η σημασία του έργου και η πολύτιμη προσφορά των δωρητών είναι αυταπόδεικτες.       

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Ζαχαριάς είπε ότι τέτοιες δωρεές είναι ευπρόσδεκτες, αλλά αυτά είναι ζητήματα που σε ένα ευνομούμενο κράτος δεν μπορεί να τα ρυθμίζει η αγορά, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για τη φροντίδα ευάλωτων ομάδων. Ζήτησε επίσης περισσότερο δεσμευτικούς όρους για να μην μείνει μόνο ένα κτίριο, που, σε τελική ανάλυση, κτίρια άδεια έχει πολλά το ελληνικό δημόσιο.     

Σημαντική χαρακτήρισε τη δωρεά ο Μιχάλης Κασσής από το ΠΑΣΟΚ, όπως σημαντικό χαρακτήρισε και το ποσό των 2.300.000 από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πρόσθεσε, όμως, ότι καλές είναι οι δωρεές, αλλά το κράτος έχει την κεντρική και μεγάλη ευθύνη για τον τομέα της υγείας και άρα απαιτούνται χρήματα για να γίνουν περισσότερα.   

Την ανάγκη αυτή η δωρεά να βρει μιμητές επισήμανε ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης, λέγοντας ότι το κόμμα του την υπερψηφίζει. Θετικά, είπε ότι βλέπει τη δωρεά, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος, αλλά πρόσθεσε ότι το κράτος δεν πρέπει να αφήνει κενά στην περίθαλψη απόρων καρκινοπαθών.      

Τη θέση ότι «αυτά είναι θέματα που πρέπει να χρηματοδοτούνται από το κράτος και μόνο επικουρικά να λειτουργούν οι φιλανθρωπίες», διατύπωσε ο Γιώργος Λαμπρούλης του ΚΚΕ, εκτιμώντας ότι χρήματα για την υγεία δεν θα υπάρξουν διότι εμποδίζουν την κερδοφορία της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας.    

Από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές ο Οδυσσέας Βουδούρης αναρωτήθηκε γιατί δεν υπογράφει τη σύμβαση το ίδιο το Ίδρυμα Νιάρχος αλλά ένας Σύλλογος, που δεν έχει δικά του χρήματα και δεν είναι βέβαιο ότι τα επόμενα χρόνια θα έχει τα χρήματα για να λειτουργήσει τον Ξενώνα.