Στο… μικροσκόπιο της κυβέρνησης η βιομηχανική πολιτική

Η βιομηχανική πολιτική τίθεται στο επίκεντρο της κυβερνητικής δραστηριότητας αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο της προσπάθειας διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

Την Τρίτη πρόκειται να πραγματοποιηθεί ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τα θέματα της βιομηχανίας, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών και του προέδρου του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, ενώ για την Πέμπτη έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τη βιομηχανία, υπό τον υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Δένδια.

Στην ατζέντα των συναντήσεων αναμένεται να τεθούν, μεταξύ άλλων, το ενεργειακό κόστος, η διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων, καθώς και η διαχείριση των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων.

Για το ενεργειακό κόστος, μετά τις πρόσφατες αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ που προβλέπουν μειώσεις για τις βιομηχανίες οι οποίες ηλεκτροδοτούνται από τα δίκτυα υψηλής και μέσης τάσης, ακολούθησαν οι αποφάσεις για μειώσεις έως 3,4% στα τιμολόγια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ισχύουν από την περασμένη Παρασκευή, 25 Ιουλίου). Την Παρασκευή επίσης κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επιστροφή στις ενεργοβόρες βιομηχανίες μέρους της αύξησης στα βιομηχανικά τιμολόγια που οφείλεται στην άνοδο της δαπάνης για αγορά δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα από τους ηλεκτροπαραγωγούς. Εκκρεμεί ωστόσο η οριστικοποίηση των χρεώσεων για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που καταβάλλουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού, η οποία αναμένεται το Σεπτέμβριο. Η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας έχει ζητήσει την εξαίρεση της βιομηχανίας από ενδεχόμενη αύξηση των τελών ΥΚΩ, ενώ αίτημα του ΣΕΒ αποτελεί η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης της ενέργειας.

Για τη διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων, το Μάιο ψηφίστηκε σχετικός νόμος που αφορά σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, βιομηχανίες, εξορυκτική δραστηριότητα, τουριστικές εγκαταστάσεις, πτηνοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, και άλλα. Εκκρεμεί η έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων και αποφάσεων που προβλέπονται στον νόμο. Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τα “κόκκινα” δάνεια, στόχος της κυβέρνησης είναι η ενεργοποίηση μέχρι το φθινόπωρο νέας ρύθμισης που θα αφορά στο σύνολο του ιδιωτικού χρέους (προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία) και θα αποσκοπεί στη διάσωση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.

Όπως έχουν επισημάνει αρμόδιες πηγές, η ρύθμιση δεν θα επιβαρύνει τους ισολογισμούς των τραπεζών, θα προϋποθέτει τη συμμετοχή των μετόχων με οικονομική επιφάνεια και θα στηρίζει επιχειρήσεις που βρέθηκαν στο “κόκκινο” λόγω της κρίσης και της μείωσης της κατανάλωσης. Μία από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι η επιδότηση επιτοκίου για υφιστάμενα δάνεια με χρήση κοινοτικών κονδυλίων, εφόσον επιτραπεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά τού ΣΕΒ, επισημαίνεται η ανάγκη αφενός να προχωρήσουν γρήγορα οι σχετικές παρεμβάσεις, αφετέρου να μην υπάρξει νόθευση του ανταγωνισμού σε βάρος των επιχειρήσεων που εξυπηρετούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους.