“Προβληματικές οι προτάσεις Τέντε για το πόθεν έσχες πολιτικών”

Προβληματισμό εκφράζουν στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης , όπως και εισαγγελικοί λειτουργοί με τον σχεδιασμό του Εθνικού Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ιωάννη Τέντε, αναφορικά με τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων.

Οι σχετικές διατάξεις που κοινοποιήθηκαν ήδη στα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης προβλέπουν την συγκρότηση μόνιμης πενταμελούς επιτροπής στη Βουλή, που θα ελέγχει το πολιτικό χρήμα και τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων. Σύμφωνα με τις διατάξεις η επιτροπή αυτή θα απαρτίζεται από δύο βουλευτές, δύο δικαστές και από έναν από τους υποδιοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η σύνθεση της επιτροπής θεωρείται ωστόσο «προβληματική», καθώς δεν εκπροσωπούνται σε αυτή θεσμικά όργανα όπως η Αρχή καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες η οποία σήμερα έχει εκ του νόμου την αρμοδιότητα ελέγχου του «πόθεν έσχες» , αλλά ούτε και το υπουργείο Οικονομικών που ειδικά μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ελέγχει τα αδήλωτα εισοδήματα.

Σημειώνεται πως η Γ' Μονάδα Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες η οποία συγκροτείται από τον Πρόεδρο της Αρχής Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Νικολούδη παρέλαβε το 2013 τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης 36.000 υπόχρεων προσώπων. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της προέβη σε ηλεκτρονική καταχώρηση των δηλώσεων και σε ευρείας έκτασης στοχευμένους ελέγχους. Αποτέλεσμα ήταν η παραπομπή στον αρμόδιο, κατά περίπτωση εισαγγελέα 413 συνολικά εκθέσεων βεβαίωσης παραβάσεων του ν. 3213/2003 (περί πόθεν έσχες) πολλές εκ των οποίων αφορούσαν πολιτικά προσωπα.

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝ

ΠΛΗΘΟΣ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΠΟΥ

 

ΠΑΡΑΠΕΜΦΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ

ΓΕΝΙΚΟΙ, ΕΙΔΙΚΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ, ΜΕΤΑΚΛΗΤΟΙ κ.α

22

ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΛΟΙΠΑ

75

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

18

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ & ΛΟΙΠΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ

14

ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ

9

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ,ΠΡΟΕΔΡΟΙ & ΜΕΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΕΠΑΓΓ. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

13

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ

6

ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΔΟΜΗΣΗΣ

10

ΙΑΤΡΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΣΥ

62

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ & ΛΟΙΠΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

9

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ

2

ΜΕΛΗ ΑΡΧΩΝ & ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

15

ΜΕΛΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ

10

ΜΕΤΟΧΟΙ, ΕΤΑΙΡΟΙ & ΛΟΙΠΟΙ ΜΜΕ

27

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΛΟΙΠΑ

6

ΠΡΟΕΔΡΟΙ & ΛΟΙΠΟΙ ΣΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ

6

ΠΡΟΕΔΡΟΙ & ΛΟΙΠΟΙ ΝΠΔΔ/ΝΠΙΔ

48

ΠΡΟΕΔΡΟΙ & ΜΕΛΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΩΝ

37

ΠΡΟΕΔΡΟΙ & ΛΟΙΠΟΙ ΠΑΣΕΓΕΣ

7

ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΦΡΟΥΡΟΙ

17

ΣΥΝΟΛΟ

413

Αρχικός στόχος της Μονάδας ήταν οι πειθαναγκασμός όλων των υποχρέων σε συμμόρφωση με την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης. Ο πρωταρχικός αυτός στόχος επιτεύχθηκε πέρυσι, αφού για το έτος 2012 είχαν υποβληθεί 33.000 δηλώσεις πόθεν έσχες, ενώ για το έτος 2013 υποβλήθηκαν 36.000. Ωστόσο, η Γ' Μονάδα Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες είχε από την αρχή του 2014 ξεκαθαρίσει πως για τα επόμενα έτη η στρατηγική της θα αλλάξει και στόχος θα είναι ο ενδελεχέστερος και βαθύτερος έλεγχος της οικονομικής κατάστασης των υποχρέων.

Σε αυτή όμως την ευαίσθητη περίοδο έρχεται η «Επιτροπή Τέντε» να αφαιρέσει τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες η οποία έχει μια τυποποιημένη διαδικασία για διενεργεί τους ελέγχους και δίνει την αρμοδιότητα σε μια επιτροπή στην οποία δεν συμμετέχουν στελέχη με εμπειρία ή τεχνογνωσία στους ελέγχους περιουσιακής κατάστασης ή στον έλεγχο του πολιτικού χρήματος.

Σημειώνεται πως τα πόθεν έσχες των βουλευτών ήδη ελέγχονται από τη Βουλή, αλλά όχι και αυτά των Γενικών Γραμματέων υπουργείων, Διοικητών ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ τα οποία τα ελέγχει η «Αρχή Νικολούδη». Στη βάση αυτή στελέχη των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης , όπως και εισαγγελικοί λειτουργοί θεωρούν πως στην επιτροπή που προτείνει ο Συντονιστής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς θα πρέπει να μετέχει και εκπρόσωπος της Γ' Μονάδας Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, κάτι που θα ενδυναμώσει το κύρος της και θα βοηθήσει στην αποτελεσματικότητά της.