Νέος πονοκέφαλος Σαμαρά η παρέμβαση “Καραμανλικών” βουλευτών

Πολλά είναι τα ανοιχτά μέτωπα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς μπορεί παρά το βαρύ κλίμα η συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να έδειξε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει, ωστόσο ο νέος πονοκέφαλος έρχεται από την πλευρά Καραμανλικών βουλευτών.

Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται απέναντι σε μια ερώτηση στη Βουλή, μέσω της οποίας ζητείται η δραστική μείωση της φορολογίας.

Την υπογράφουν 6 βουλευτές (Γ. Βλάχος, Αλ. Κοντός, Ανδ. Λυκουρέντζος, Ευ. Στυλιανίδης, Ιορ. Τζαμτζής, Κ. Τσιάρας) που ανήκουν στην Καραμανλική πτέρυγα. Η ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και περιγράφει την φορολογική πραγματικότητα για επιτηδευματίες και πολίτες.

Οι έξι βουλευτές καλούν τον υπουργό να απαντήσει αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η μείωση του τέλους επιτηδεύματος, του ποσοστού προκαταβολής φόρου, του ύψους των τεκμηρίων διαβίωσης, του ΕΦΚ στα καύσιμα και στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Ζητούν την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου εισοδήματος, σε συνδυασμό με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, ως «όριο φτώχειας».

Στο κείμενο της ερώτησης σημειώνεται ότι χαρακτηριστικά «η μεσαία τάξη αποδιοργανώνεται με ορατές συνέπειες για την ίδια τη Δημοκρατία», ενώ χαρακτηρίζεται ορατός ο κίνδυνος αποτυχίας επίτευξης των εισπρακτικών στόχων λόγω της πραγματικής αδυναμίας των φορολογουμένων να ανταποκριθούν.

Πληροφορίες λένε ότι η παρέμβαση δεν ήταν εν γνώσει του Μαξίμου.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός επιχείρησε να στείλει μηνυμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει κανονικά.

Μετά από μια περίοδο κόντρας μεταξύ των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης με επίκεντρο την αξιολόγηση ο πρωθυπουργός εξέφραζε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει τις 180 ψήφους που απαιτούνται για την ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας, ενώ από τη συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο καλλιεργήθηκε κλίμα ότι η συνάντηση ήταν εποικοδομητική και η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά.