Αξιολόγηση: Επιμερισμός ποσοστών όσων συμπεριληφθούν στο 15%

Τον επιμερισμό των ποσοστών αξιολόγησης μέχρι το επίπεδο της Διεύθυνσης ή του Τμήματος ανάλογα με την κρίση του γενικού διευθυντή για τις ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας υπηρεσίας, αλλά και τη νομοθετική διασφάλιση ότι όσοι συμπεριληφθούν στο 15% κατά την παρούσα μεταβατική φάση της αξιολόγησης δεν θα απολυθούν, πρότεινε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, σε συνέντευξή της στο ΣΚΑΙ.

Τις προτάσεις έκανε στο πλαίσιο της επεξεργασίας από την κυβέρνηση βελτιωτικών ρυθμίσεων, ώστε, όπως είπε, να καμφθούν οι έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση και των αιρετών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, να εμπεδωθεί κλίμα συναίνεσης και να αποκτήσει το σύστημα την απαραίτητη ευελιξία.

Σε ό,τι αφορά στις αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων, διαφωνεί με τη χρήση πειθαρχικών διώξεων και προτείνει τη θέσπιση κινήτρων και αντικινήτρων, όπως πχ τη θέσπιση της αξιολόγησης ως προϋπόθεσης για τη μετάταξη, απόσπαση ή μετάθεση ενός υπαλλήλου ασχέτως της βαθμολογίας του. Ειδικά για όσους συμπεριληφθούν στο 15% προτείνει τη συμμετοχή τους σε προγράμματα επιμόρφωσης του ΕΚΔΔΑ/ΙΝΕΠ, την επιμόρφωση σε άλλο αντικείμενο μέσα από τις δημόσιες δομές της δια βίου μάθησης, την προσωρινή αλλαγή αντικειμένου εργασίας, την εκούσια μετακίνηση εντός της υπηρεσίας κ.α.

Η κ. Χριστοφιλοπούλου επίσης προτείνει τη συγκρότηση ενός "οίκου αξιολόγησης" στα διεθνή πρότυπα εντός του Συνηγόρου του Πολίτη. Έτσι θα επιτευχθεί το στοιχείο της εξωτερικής αξιολόγησης, χωρίς να εμπλέκεται κανένας ιδιωτικός φορέας και παράλληλα θα διασφαλισθούν τα εχέγγυα της αντικειμενικότητας και της αμεροληψίας.

Στη συνέντευξη επανέλαβε, ότι δεν υπάρχει "σαφάρι" απολύσεων, ότι μετά από διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν υπάρχουν πλέον αριθμητικοί στόχοι απολύσεων για το 2015 και ότι σε αυτό συνέβαλαν καθοριστικά το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του. Αναφερόμενη ειδικά στη δήλωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, σημείωσε, ότι "ήταν τουλάχιστον ατυχής η δήλωση του κ. Μητσοτάκη για τον κ. Βενιζέλο και τον φόρο ακινήτων, όταν τότε το κόμμα του σε μια πρωτόγνωρη συγκυρία για τη χώρα, εν μέσω κρίσης, παρήγαγε προτάσεις στα Ζάππεια".