Ντινόπουλος: SMS σε πρώτο ενικό στους δημάρχους ΟΤΑ που δεν απογράφηκαν

Με ένα γραπτό μήνυμα (SMS) και μιλώντας στο πρώτο ενικό πρόσωπο, ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος ειδοποίησε όλους δημάρχους, των οποίων οι δημοτικές επιχειρήσεις δεν απογράφονται, ότι πρέπει να το κάνουν άμεσα.

Συγκεκριμένα, ο κ. Ντινόπουλος απέστειλε μήνυμα σε 74 δημάρχους και δέκα περιφερειάρχες, στην αρμοδιότητα των οποίων ανήκουν οι 133 δημοτικές επιχειρήσεις που δεν έχουν απογραφεί.

Ο κ. Ντινόπουλος σημειώνει στο μήνυμα:

"Αγαπητέ Δήμαρχε (Περιφερειάρχη), από τα στοιχεία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης φαίνεται να έχεις δημοτικές επιχειρήσεις που δεν έχουν ακόμα απογραφεί. Θα σε παρακαλούσα, λοιπόν, να προχωρήσεις στην απογραφή τους. Και να αποστείλεις τα στοιχεία στη ψηφιακή πλατφόρμα. Έτσι θα μπορέσουμε όλοι να συνεργαστούμε για τη διαφάνεια, την παραγωγικότητα και την εργασιακή ειρήνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σε ευχαριστώ.

Αργύρης Ντινόπουλος. Υπουργός Εσωτερικών".

Χθες το υπουργείο Εσωτερικών δημοσίευσε λίστα με όλες τις δημοτικές εταιρείες που δεν έχουν ακόμη απογραφεί. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 16 Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) που αναμένεται να απογραφούν τις ερχόμενες ημέρες, 51 Αναπτυξιακές Δημοτικές Επιχειρήσεις και 66 λοιπές δημοτικές επιχειρήσεις.

Οι Αναπτυξιακές Δημοτικές Επιχειρήσεις αρνούνται να απογραφούν, με το επιχείρημα ότι δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά ζουν και επιβιώνουν από προγράμματα της ΕΕ, με βάση τα οποία και διαμορφώνονται οι αμοιβές των απασχολουμένων. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει αίτημα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για ένταξή τους στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, διότι οι δήμοι κατέχουν άνω του 50% των μετοχών στις εταιρείες αυτές. Αυτό θα έχει ενδεχομένως συνέπειες στις αμοιβές των απασχολουμένων, καθώς η ένταξη στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης είθισται να ακολουθείται από ένταξη στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών.

Δείτε στο συνημμένο αρχείο όλες τις επιχειρήσεις ΟΤΑ που δεν έχουν απογραφεί.