Παπούλιας: Το δράμα της κρίσης είναι η υποχώρηση της Δημοκρατίας

Η υποχώρηση της Δημοκρατίας είναι "η δραματικότερη παρενέργεια" της κρίσης, δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας στο μήνυμα του για την 40η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα.

Επισημαίνει ακόμη ότι υπήρξε βάναυσος τραυματισμός της ποιότητας του κοινοβουλευτισμού, της αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων, του πολιτικού διαλόγου αλλά και του τρόπου λήψης αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας. Ενώ αναφέρθηκε και στη Χρυσή Αυγή λέγοντας ότι "απέκτησε δυνάμεις, για πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, ένα νεοναζιστικό μόρφωμα που κηρύττει το μίσος και τον αλληλοσπαραγμό". Ενώ είπε πως η ανάδειξη της ΧΑ δεν "μας τιμά ως χώρα και ως λαό".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και σε βολές που δέχθηκε ο ίδιος "για τις υπογραφές που έβαλα". Απαντά σε αυτές τις βολές, υποστηρίζοντας ότι "το Σύνταγμα οριοθετεί σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και ήταν συνειδητή η απόφασή μου να σεβαστώ το Σύνταγμα, που έχει πολύ ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, και να μην παραβιάσω τη θεσμική τάξη, προκαλώντας πολιτικές εντυπώσεις ή και πολιτική κρίση, μόνο και μόνο για να αποφύγω το πολιτικό κόστος".

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη να υπάρξουν μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ριζικές διαρθρωτικές αλλαγές, προκειμένου να αρθούν οι αιτίες που προκάλεσαν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Όπως είπε καμία τιμή δεν είναι αρκετή και δεν υπάρχουν λόγια που να μπορούν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη προς αυτούς που αγωνίστηκαν για να πέσει η χούντα.