Μητσοτάκης: Κυβερνούν δύο πρώην εχθροί, θα υπάρχουν εντάσεις

Στην κυβέρνηση δύο πρώην εχθρών, αποδίδει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει με το ΠΑΣΟΚ για την αξιολόγηση.

"Όταν συγκυβερνούν δύο κόμματα που ήταν παραδοσιακοί πολιτικοί εχθροί, θα υπάρχουν εντάσεις, αρκεί να είμαστε συνεπείς σε αυτά που έχουμε δεσμευθεί", δήλωσε στο ΒΗΜΑ 99,5 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει με το ΠΑΣΟΚ με αφορμή την αξιολόγηση.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημείωσε ότι ο νόμος που αφορά στην αξιολόγηση ψηφίστηκε και από τα δύο κυβερνητικά κόμματα πριν από τρεις μήνες και ότι από τη στιγμή που ένας νόμος ψηφίζεται, πρέπει να εφαρμόζεται.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η αξιολόγηση δεν προβλέπει δυσμενείς συνέπειες στους εργαζομένους σε επίπεδο απόλυσης ή διαθεσιμότητας ή μείωσης μισθού.

Για τις απολύσεις εξήγησε ότι ο κύκλος των απολύσεων, που είχε συμφωνηθεί το 2012 και επικαιροποιήθηκε το Μάιο του 2013 από την τρικομματική κυβέρνηση, κλείνει στο τέλος του 2014.

Ξεκαθάρισε σχετικά με τις αντιδράσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι «φαινόμενα παρανομίας και ανομίας δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά επί δικής μου υπουργίας». 

"Η χώρα θα πρέπει να είναι συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει", ανέφερε στον ΣΚΑΪ χθες Τρίτη, προσθέτοντας ότι μεταξύ αυτών των δεσμεύσεων περιλαμβάνονται και οι απολύσεις. "Η ιστορία λέει ότι όσες φορές προσπαθήσαμε να επαναδιαπραγματευτούμε συμφωνημένους στόχους σπάσαμε τα μούτρα μας (...) πήραμε δώρο το ΕΕΤΗΔΕ", ανέφερε,φωτογραφίζοντας ξεκάθαρα τον κ. Βενιζέλο.

"Ο κ. Μητσοτάκης καλό θα ήταν να θυμηθεί ή αν δεν το ξέρει, ας ρωτήσει να μάθει, πως όταν τον Σεπτέμβριο του 2011 η τρόικα ζήτησε πρόσθετα μέτρα, ο τότε υπουργός Οικονομικών αρνήθηκε να μπει στη λογική αυτή δίχως νέο συνολικό πρόγραμμα: νέο δάνειο με καλύτερους όρους, "κούρεμα" και αναδιάρθρωση του χρέους", απάντησε, αργά χθες, το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πώς το ΕΕΤΗΔΕ ήταν το ελάχιστο μέτρο με τέτοιο αντάλλαγμα. Ξεκάθαρες βολές εξαπολύονται και προς τον πρωθυπουργό καθώς σημειώνεται πως το 2011 "το κόμμα του κ. Μητσοτάκη περνούσε τη φάση της τζάμπα μαγκιάς και σχεδίαζε Ζάππεια", ενώ ο κ. Μητσοτάκης, για τον οποίο η Χαριλάου Τρικούπη σημειώνει πως επιδιώκει να κρύψει την αποτυχία του και το γεγονός ότι οδηγεί σε αδιέξοδο το μέτρο της αξιολόγησης, χαρακτηρίζεται ως "όψιμος διαπραγματευτής" που δεν πρέπει "να κουνάει το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ"!