Άγρια κόντρα Μητσοτάκη – Ντινόπουλου με παρατηρητή το Σαμαρά

Σκληρή κόντρα ανάμεσα σε δύο υπουργούς της κυβέρνησης προκαλούν οι 6.500 απολύσεις που συμφώνησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα.

Οι αντιδράσεις από την πτέρυγα της λαϊκής δεξιάς είναι έντονες με πρώτο τον Αργύρη Ντινόπουλο να δηλώνει ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση στον τομέα που εποπτεύει, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς φαίνεται για την ώρα ως απλός παρατηρητής. Ο πρωθυπουργός δεν έχει λάβει ξεκάθαρη θέση στην αντιπαράθεση των δύο υπουργών, όπως έγινε πρόσφατα με τον Ανδρέα Λοβέρδο.

"Αν δεν μειώσουμε τους φόρους δυστυχώς θα βλέπουμε τους ψηφοφόρους να μειώνονται δραματικά", δήλωσε στον realfm 97,8 ο υπουργός Εσωτερικών και αναφερόμενος στο ζήτημα των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: "Πράγματι οι απολύσεις ήταν ένα μεγάλο αγκάθι, όμως βλέπετε ότι το αγκάθι αυτό φαίνεται να κλείνει μέσα στο 2014. Δηλαδή, η τρόικα δεν ζητάει απολύσει από το 2015 και μετά. Αυτές οι 6.500 απολύσεις του 2014 νομίζω ότι τέλος πάντων έχει βρεθεί αυτή η δεξαμενή. Σε κάθε περίπτωση στο υπουργείο Εσωτερικών δεν προβλέπονται απολύσεις για το 2014, δεν προβλέπονται άλλες απολύσεις και είναι αυτό το οποίο είπα και στο παρελθόν ότι πλήρωσε βαρύ τίμημα στις απολύσεις η τοπική αυτοδιοίκηση. Με τους σχολικούς φύλακες και τους δημοτικούς αστυνομικούς.

Στο μεταξύ τη μείωση των φορολογικών συντελεστών κι όχι την επαναδιαπραγμάτευση με την τρόικα για το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο, ιεραρχεί ως πρώτη κυβερνητική προτεραιότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στον ίδιο σταθμό ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν σαφής: "Πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό που αφορά τους πολλούς.Κάτι το οποίο αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας και όχι ένα μικρό υποσύνολό της" είπε.

"Ο στόχος των 15.000 απολύσεων για τα έτη 2013 και το 2014 ισχύει. Είναι ένας στόχος ο οποίος είναι αποτυπωμένος στις δεσμεύσεις της χώρας και είναι ένας στόχος που εκτιμώ ότι πρέπει να δρομολογηθεί και να υλοποιηθεί" είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο κ. Ντινόπουλος επανήλθε και μιλώντας στον ΑΘΝΑ 9.84 σημείωσε: "Για τις 6.500 απολύσεις, οι οποίες θα γίνουν μέσα στο 2014, η δεξαμενή έχει βρεθεί. Συμπίπτει να μην συμπεριλαμβάνονται σε αυτές τις απολύσεις, εργαζόμενοι είτε στο υπουργείο Εσωτερικών, είτε στους εποπτευόμενους από το υπουργείο Εσωτερικών, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Περιλαμβάνονται όμως όσοι δημοτικοί αστυνομικοί και σχολικοί φύλακες έχουν μπει σε διαθεσιμότητα και δεν βρέθηκε μία θέση γι' αυτούς. Αυτό λοιπόν το υπεσχημένο απέναντι στην τρόικα δεν περιλαμβάνει εργαζόμενους στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτό έτσι προέκυψε. Όχι επειδή ο Ντινόπουλος είναι καλός και ο Μητσοτάκης κακός... Η αντιπολίτευση θα επιθυμούσε πιθανώς απολύσεις για εύλογους δικούς της σκοπούς. Δεν θα τους κάνουμε όμως τη χάρη... Υπάρχουν άλλοι 2.000 εργαζόμενοι στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα, οι οποίοι, μετά την τροπολογία, η οποία ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα -χθες εξεδόθη και το σχετικό ΦΕΚ, οπότε σήμερα θα κυκλοφορήσει και η εγκύκλιος προς τους δήμους-, θα έχουν τη δυνατότητα, αν θέλουν για δικούς τους λόγους, να μετακινηθούν από τον ένα δήμο στον άλλο".