Στη Ρόδο ο Κινέζος πρόεδρος

Λίγο πριν τις 2 μετά το μεσημέρι έφθασε στο αεροδρόμιο της Ρόδου ο Πρόεδρος της Κινάς Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος θα διανυκτερεύσει στο νησί πριν αναχωρήσει αύριο για τη Βραζιλία, όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφή των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική).

Τον Πρόεδρο της Κίνας υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τους Ν.Δένδια και Ν. Μηταράκη, ενώ τόσο στον χώρο του αεροδρομίου όσο και σε ολόκληρο το νησί έχουν τεθεί σε ισχύ αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

Στη συνέχεια, ο Κινέζος Πρόεδρος μετέβη σε κεντρικό ξενοδοχείο του νησιού όπου θα διαμείνει και στο οποίο του παρέθεσε γεύμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί γι αυτόν τον λόγο. Το απόγευμα, ο κ. Τζινπίνγκ επισκέφηκε το Κάστρο των Ιπποτών και ξεναγήθηκε στα αξιοθέατα της Μεσαιωνικής Πόλης. 

Ο πολιτισμός και οι αξίες των δύο χωρών είναι ακρογωνιαίοι λίθοι που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό της ανθρωπότητας, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη βαθειά φιλία μεταξύ των λαών Ελλάδας και Κίνας και επισήμανε ότι η Ελλάδα γεωστρατηγικά αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μία περιοχή με πολύ υψηλό πολιτικό δείκτη αστάθειας. «Και θέλω να σας πω» είπε ο κ. Σαμαράς «ότι πιστεύω βαθειά ότι η στρατηγική εταιρική μας σχέση θα διευρύνεται συνεχώς, όσο και η παρουσία της χώρας σας θα διευρύνεται στο διεθνές προσκήνιο».

Εκφράζουμε τη βαθειά μας εκτίμηση προς την Κίνα και τον λαό της κατέληξε ο κ. Σαμαράς, γιατί σε πραγματικά δύσκολες ώρες, όπως ήταν η τελευταία κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη, έδειξε η κινεζική ηγεσία φιλία, υπευθυνότητα και υποστήριξε τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και αυτό είναι άλλη μία υπεύθυνη απόδειξη του εποικοδομητικού ρόλου της Κίνας στο παγκόσμιο σύστημα -εκτός από τη φιλία μας- και για σταθερότητα και για ειρήνη.

«Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στη σχέση της με την Ελλάδα. Θέλουμε πολύ να κάνουμε κοινές προσπάθειες, μαζί με την ελληνική πλευρά να ανοίξουμε τη νέα εποχή για τις διμερείς μας σχέσεις, όσον αφορά τις συνολικές στρατηγικές εταιρικές σχέσεις Κίνας- Ελλάδας» επισήμανε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κίνας.

«Η Κίνα και η Ελλάδα έχουν μία φυσική φιλία και φυσικά πολύ στενά συναισθήματα μεταξύ τους. Μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα είναι η πιο φιλική και η πιο αξιόπιστη χώρα μέσα στην Ευρώπη για την Κίνα» τόνισε επίσης ο Πρόεδρος της ασιατικής χώρας, χαρακτηρίζοντας άριστες τις ελληνοκινεζικές σχέσεις.

Παρά το γεγονός ότι η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου είναι ιδιωτική, έχει συμβολική σημασία και αναμένεται κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, να συζητηθούν θέματα που αφορούν τη διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ εκ των πραγμάτων συνιστά προβολή του ελληνικού τουρισμού και παρότρυνση του Προέδρου προς τους πολίτες της χώρας του, να επισκέπτονται την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Κίνας θα αναχωρήσει αύριο το πρωί, από τη Ρόδο.