Τι σημαίνει η επιστράτευση των εργαζομένων στη ΔΕΗ

Του Γιώργου Λαμπίρη

Την επιστράτευση των εργαζομένων της ΔΕΗ και επίταξη των υπηρεσιών τους αποφάσισε η κυβέρνηση το πρωί του Σαββάτου. Με δεδομένη την απόφαση αυτή, εκείνοι υποχρεούνται να επιστρέψουν άμεσα στις θέσεις τους.

Όπως αναφέρει ο εργατολόγος, Γιάννης Καρούζος, με τον οποίο επικοινώνησε το news.gr, στην περίπτωση κατά την οποία δεν εμφανιστεί στην εργασία του ο επιστρατευμένος εργαζόμενος απολύεται και ταυτόχρονα του επιβάλλονται ποινικές κυρώσεις.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν κατηγορίες εργαζομένων, όπως του ΤΡΑΜ, που βρίσκονται ακόμα υπό καθεστώς επιστράτευσης για τα τελευταία περίπου δύο χρόνια, όταν και τότε η κυβέρνηση είχε προβεί σε ανάλογες ενέργειες σε μία προσπάθεια να περιορίσει το μέτωπο των κινητοποιήσεων.

Ο εργατολόγος επισημαίνει ότι η διαδικασία μπορεί να στοιχίσει το δικαίωμα στους υπαλλήλους της επιχείρησης να ασκήσουν απεργία για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, καθότι σε κάθε περίπτωση η άρση του μέτρου της επιστράτευσης γίνεται και πάλι με απόφαση της κυβέρνησης, όταν και όποτε κρίνει αναγκαίο εκείνη ότι πρέπει να γίνει αυτό.

Ο κύριος Καρούζος σημειώνει ότι "το μέτρο κρίνεται από συνταγματολόγους και δικηγόρους με ειδίκευση στο εργατικό δίκαιο ως εξαιρετικά αυστηρό και πρέπει να εφαρμόζεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις".

Επισημαίνει μάλιστα ότι "δεν επιτρέπεται η επίταξη υπηρεσιών για σκοπούς άλλους από κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της χώρας, θεομηνίες, πολέμους κλπ, και κυρίως η χρησιμοποίησή τους ως αντιαπεργιακού μηχανισμού, η μετατροπή τους δηλαδή από συνταγματικό μέσο θεραπείας πολεμικών και κοινωνικών αναγκών σε μέσο καταστολής και ελέγχου απεργειακών διεκδικήσεων".

Η κυβέρνηση επιστράτευσε τους εργαζόμενους της ΔΕΗ