Δικαστικές “νάρκες” απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον προϋπολογισμό

Αντιμέτωπο μία σειρά από δικαστικές “νάρκες”, αντίστοιχες με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις αποδοχές των ενστόλων, αλλά και αυτήν για τον αντισυνταγματικό χαρακτήρα των αναδρομικών περικοπών στους δικαστικούς, ενδέχεται να βρεθεί στο εγγύς μέλλον το νομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς είναι πολλές οι εκκρεμείς υποθέσεις που θα μπορούσαν να “τινάξουν στον αέρα” τον προϋπολογισμό, σε περίπτωση που καταδικαστεί το Δημόσιο.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η “Καθημερινή”, στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκκρεμούν υποθέσεις που αφορούν στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και τις περικοπές των κύριων και των επικουρικών συντάξεων. Τα δύο αυτά “πακέτα” εκκρεμούν προς εκδίκαση μετά την έναρξη του νέου δικαστικού έτους τον προσεχή Σεπτέμβριο. Επιπλέον, στο Ελεγκτικό Συνέδριο εκκρεμούν αιτήματα συνταξιούχων για ακύρωση των περικοπών στις συντάξεις, με την πρώτη απόφαση της Ολομέλειας να σηματοδοτεί τη συνέχεια των δικαστικών κρίσεων.

Στην πραγματικότητα, η λίστα των εκκρεμών υποθέσεων είναι ατέλειωτη. Άλλες σημαντικές υποθέσεις που εκκρεμούν είναι οι προσφυγές κατά των φόρων στα ακίνητα, με το σκεπτικό ότι βασίζονται σε αντικειμενικές αξίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, οι διεκδικήσεις αποζημιώσεων για καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, οι διεκδικήσεις αποζημιώσεων για την “Ασπίς Πρόνοια”, οι προσφυγές κατά της εισφοράς αλληλεγγύης, και φυσικά η υπόθεση με τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, για την οποία θα αποφασίσει ο Άρειος Πάγος, ενώ πολλές είναι και οι προσφυγές κατά παραχωρήσεων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου στο ΤΑΙΠΕΔ για αποκρατικοποιήσεις.

Πάντως, δικαστικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ενστόλους δε σηματοδοτεί αυτομάτως και ανάλογες δικαιώσεις για ευρύ κύκλο απασχολουμένων στο Δημόσιο, εκτιμώντας πως η απόφαση κάνει ευθεία αναφορά για τις περικοπές, κυρίως, στους μισθούς όλων εκείνων που αποτελούν το σκληρό πυρήνα του κράτους και των δημοσίων λειτουργιών (Ένοπλες Δυνάμεις κλπ).