Σαμαράς: Πιθανότατα έχουμε τους 180 για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αισιόδοξος ότι η παρούσα Βουλή θα εκλέξει το Μάρτιο νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς να χρειαστεί να προκληθεί εκλογές, εμφανίζεται σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, εκτιμώντας πως θα βρεθούν οι 180 ψήφοι που απαιτούνται.

“Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι πιο άνετη σήμερα στη Βουλή απ’ ό,τι ήταν πριν μερικούς μήνες. Κι αυτό σημαίνει ότι βελτιώσαμε και την πολιτική σταθερότητα, αντίθετα απ’ ό,τι προσδοκούσαν κάποιοι. Με τη συνεχή βελτίωση της κατάστασης θεωρώ πιθανότατο να έχουμε και προεδρική πλειοψηφία ως το Μάρτιο. Οπότε πάει και το τελευταίο “εμπόδιο” για την εξάντληση της τετραετίας”, τονίζει ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να κλείσει τα σενάρια για πρόωρες εκλογές.

“Την εξάντληση της τετραετίας την πιστεύω έτσι κι αλλιώς, ανεξαρτήτως συγκυριών: Δίνει σταθερότητα διακυβέρνησης σε μια χώρα. Πρέπει να σταματήσει κάποτε αυτό το παιγνίδι, να εκλέγονται κυβερνήσεις με εντολή να κυβερνήσουν τέσσερα χρόνια και τελικά να μην ξεπερνούν τα δύο! Αυτό παντού αλλού γίνεται μόνο σε έκτακτες καταστάσεις”, σημειώνει.

Σχολιάζοντας τη στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, αναφέρει: “Λυπάμαι που το λέω: είναι νέος άνθρωπος αλλά μιλάει μια γλώσσα ξεπερασμένη εδώ και δεκαετίες. Επαναφέρει στερεότυπα και εμμονές που τα έχει “σκουπίσει” η Ιστορία. Και προσπαθεί να επιστρέψει τη χώρα στην... εποχή των παγετώνων!”.

Ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει εξάλλου παρεμβάσεις μέσα στο επόμενο εξάμηνο που στόχο θα έχουν την ανακούφιση των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και την αποκατάσταση αδικιών, επισημαίνοντας πως το πλήρες σχέδιο μείωσης όλων των φορολογικών βαρών θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο και θα αφορά σε ένα χρονικό ορίζοντα κάποιων χρόνων.

“Τα μεγάλα καράβια γυρίζουν σταδιακά. Και οι μεγάλες αλλαγές γίνονται βήμα-βήμα. Όχι απότομα”, τονίζει ο Αντώνης Σαμαράς, που επαναλαμβάνει πως δε θα υπάρξουν νέα μέτρα.

“Το έχω πεί τόσες φορές. Όσο πιάνουμε τους στόχους μας, δε θα υπάρξουν νέα οριζόντια μέτρα λιτότητας, οποιασδήποτε μορφής. Ούτε σαν κι αυτά που αναφέρατε, ούτε άλλα. Αν μάλιστα, ξεπερνάμε τους στόχους μας, τότε θα υπάρξουν και ελαφρύνσεις”, ξεκαθαρίζει.